Drie keer is scheepsrecht voor The Wieners

Steenwijk – The Wieners brachten zaterdagavond in De Meenthe een eerbetoon aan Don en Phil Everly die de The Everly Brothers vormden. In twee voorstellingen van elk een uur speelden de vier bandleden bekende en minder bekende nummers van het Amerikaanse duo dat vooral bekend werd door de tweestemmige harmonieuze zangpartijen.

Rob Roemers en Jaap Wijn nemen de zang voor hun rekening. Zij worden muzikaal ondersteund door bassist Geurt Engelsman en drummer Jan Timmersmans.

Tributeband

Na het openingsnummer ‘Wake up little Susie’ vertelt zanger Roemers dat het optreden van zijn band oorspronkelijk al op 12 maart gepland stond. De vier bandleden van de rock’n roll tributeband uit onder andere Zaltbommel waren die dag al onderweg naar Steenwijk, toen ze op de radio de persconferentie hoorden met de mededeling dat Nederland in lock down ging. De Meenthe stelde het concert uit naar 10 juni, maar ook toen kon het nog niet doorgaan. In aangepaste vorm, is het dan eindelijk zover op zaterdag 11 juli. Drie keer is scheepsrecht dus voor The Wieners.

In de theaterzaal mogen maximaal 100 toeschouwers plaatsnemen. Verspreid door de zaal zitten overal twee mensen, met naast hen twee lege stoelen en voor en achter een lege rij. Als het licht dooft vallen de wit-rode linten niet meer op en voelt het weer bijna aan als een normale theateravond. De band heeft het concert ingedikt van anderhalf uur naar één uur en treedt twee keer na elkaar op.

The Wieners weten de sound van de The Everly Brothers goed weer te geven, die zich kenmerkt door de harmonieuze tweestemmige zangpartijen. Het wordt een feest der herkenning met songs zoals ‘Cathy’s clown’, ‘Crying in the rain’ en ‘Bye bye love’. De keurige en zoetsappige sound van The Everly Brothers weet The Wieners perfect weer te geven.

Een zorgeloos theateruur in coronatijd

Om het geheel niet te soft te laten worden, wisselen de zangers Rob Roemers en Jaap Wijn de nummers af met anekdotes uit het leven van hun grote voorbeelden. Beiden doen dat doorspekt met droge humor en door regelmatig contact te maken met het publiek. Ook laten ze minder bekende nummers horen, die op de B-kantjes van de hitsingles verschenen. Heerlijk overzichtelijk behandelen ze het repertoire van The Everly Brothers in chronologische volgorde vanaf 1946. De broers zongen in dat jaar samen met hun vader een liedje op de radio. De successen uit de jaren ’50 en ’60 komen daarna aan bod. De grootste hit ‘On the wings of a nightingale’ mag natuurlijk ook niet ontbreken. Die dateert uit 1984 toen de broers na in 1973 uit elkaar te zijn gegaan, een comeback beleefden. Het slot lied is ‘Why worry’. Een mooi besluit van een zorgeloos theateruur in coronatijd.

Hilda Knol