Fenomeen gang-gym houdt bewoners Nieuw Clarenberg flink ‘smeu’

Vollenhove - Onder leiding van aerobics-docente Lies Smit blijven de bewoners van woonzorgcentrum Nieuw Clarenberg ondanks de corona-beperkingen prima in conditie. Omdat de gymles in het restaurant niet meer mogelijk is, volgen de bewoners met sportieve aspiraties nu gym op de gang. En de gang-gym slaat aan. „Hier blijf je smeu bij.”

De door het coronavirus noodzakelijke sluiting, ging gymjuf Lies Smit direct aan het hart. „De gym heeft 2 tot 3 weken stil gelegen,” begint ze. „Mensen moesten op hun kamer blijven, waren veel alleen en misten daardoor ook de beweging. Op Facebook zag ik allemaal filmpjes voorbij komen van ouderen die gymoefeningen deden in de deuropening. Ik dacht: ‘Dat kunnen wij ook wel met de gym doen.’ Toen zijn we in twee groepen begonnen met gym in de deuropening.”

Spieren

Begin deze maand zijn de tien gymnasiasten verschoven naar de gang. Uiteraard op anderhalve meter afstand. „De één doet lekker mee, de ander zit er gewoon gezellig bij. Ze zijn er even uit en hebben wat afleiding. Dat is ook belangrijk,” vertelt Lies, die eigenlijk aerobics-docent is maar nu al zeven jaar de wekelijkse gymles verzorgt. En daarbij let ze vooral op de spieren van de bewoners. „We werken een beetje aan de kracht in de armen, de vingers en de benen. En ook de hersenactiviteit is belangrijk. Oefeningen afwisselen met links en rechts of hoepels om pionnen gooien en de scores bijhouden. Dan komt er dus hoofdrekenen bij kijken.”

Smeu

Een van de trouwe klanten is de heer Lok. „Ik ben er elke week,” vertelt hij.”“Het houdt je fit al is het wel een beetje vermoeiend. Lies doet het op een leuke manier, met muziek erbij. Ik voel me ook echt wel fitter. Vanmorgen vroeg heb ik al loopoefeningen met de fysiotherapeut gedaan. Dit komt er dus extra bij. Lopen is bij mij wat lastig. Ik heb al 40 jaar reuma, ziet u? Het is dus zaak dat ik in beweging blijf. En hier blijf je smeu bij.”

Misschien dat de gang-gym een blijvertje is. Juf Lies ziet gymles op anderhalve meter in het restaurant niet zo zitten. „We zien wel hoe het zich ontwikkelt. Als ik maar met de mensen bezig kan blijven, want dat geeft me heel veel voldoening.”