André Lampe verbaast zich over Steenroosje: hoe de brandbrief van B&W naar Den Haag werd begeleid met een sprookjesverhaal

Hoe de gemiddelde Steenwijkerlander het beziet, weet ik niet, maar opmerkelijk is het wel: de brandbrief van het college van B&W naar de machthebbers in Den Haag om de financiele nood kenbaar te maken werd zowaar begeleid met een sprookjesverhaal onder de naam Steenroosje.

Mijn primaire gedachte was dat onze interim kinderburgemeester Rose Mondria in dit sprookje centraal zou staan. Maar dat bleek een misvatting mijnerzijds.

Gemeente zit financieel danig in het nauw

Steenroosje staat voor de Gemeente Steenwijkerland, dat financieel danig in het nauw zit. Burgemeester Bats en Gemeentesecretaris De Groot, die als een soort van Hans en Grietje hebben zitten broeden op een naam en verhaal, en eureka... Ze toverden zowaar Steenroosje uit de hoge hoed. De wethouders zie ik instemmend knikken, alhoewel Marcel Scheringa zal toch enigszins denken ‘als Steenroosje onze laatste hoop is om de burger op één te blijven houden, dan weet ik genoeg’. Trijn Jongman zal denken ‘wat is er mis met de naam Vollenroosje. Trouwens, ik ben ook niet van de rozen, ik kom uut Veno, wij houden van dahlia's, het is mij verder wel goed, ik heb wel wat anders aan de kop dan een sprookjesverhaal, men kan wel beweren dat sprookjes altijd goed aflopen, maar mijn eigen politieke sprookje was bijna een nachtmerrie geworden’.

Wilde plannen

Of Tiny Bijl nou echt achter dat sprookjesverhaal staat, ik weet het niet. Lijkt ze me te nuchter voor, simpel gezegd. Haar ambitiekaart wankelt als er geen geld door Steenroosje wordt meegenomen vanuit Den Haag. Tiny heeft de bijl alvast geslepen, want die zal ongenadig hard in de begroting gaan. Mijn favoriete wethouder Bram Harmsma staat vierkant achter Steenroosje. Harmsma heeft wilde plannen met Steenwijkerland dan is alles geoorloofd om geld te genereren. En qua leeftijd is Bram de sprookjesverhalen ook nog maar net ontgroeid, maar het ligt allemaal nog wel vers in het geheugen. Als Bram met zijn kinderen bij de waterput in de Onnadwarsstraat staat, zegt de ambitieuze wethouder ook steevast tegen de Harmsma-koters: Doe maar een wens, dit is een wensput.

Lastenverzwaring en het stopzetten van vele plannen liggen op de loer

Terwijl iedere inwoner van Steenwijk hedendaags die waterbron van weleer de bodemloze put noemt. Als spreekwoordelijk symbool voor de financiele situatie in onze gemeente. Desalniettemin, alles is geoorloofd om geld los te peuteren van het rijk. De nood is hoog, het water staat Steenwijkerland aan de lippen. Lastenverzwaring en het stopzetten van vele plannen liggen op de loer. Misschien dat Steenroosje dit nog kan afwenden. De meeste sprookjes lopen goed af. Ons lot schijnt in handen te liggen van Steenroosje, maar of het eind goed, al goed wordt, daar ben ik nog niet zo zeker van. Waarvan akte.