Jeugdhonk Oldemarkt kan blijven bestaan: ‘Gelukkig maar’

Oldemarkt - Sloot het jeugdhonk in Oldemarkt in het verleden bijna omdat er te weinig jeugd aanwezig is, sloot de boel onlangs – nadat een nieuwe groep vrijwilligers de boel twee jaar geleden overnam – bijna omdat er te weinig begeleiders waren. Na een meedenkavond begin deze maand heeft een aantal vrijwilligers zich aangemeld. ,,Erg mooi nieuws, we kunnen door. Stoppen, dat zou toch zonde en jammer zijn.”

Annita Boer is voorzitter van het jeugdhonk in het dorp. Een aantal jaren geleden kon ze het niet over haar hart verkrijgen dat er geen honk meer zou zijn voor jeugd in Oldemarkt. Er is al niet veel te doen in het dorp, dus het jeugdhonk moest blijven. ,,Het was zonde dat het zou stoppen, want dan komt het nooit meer terug. Dit kwam op ons pad, erg leuk.”

Met een aantal medevrijwilligers pakte ze de handschoen op, nadat de toenmalige vrijwilligers ermee stopten, om nieuw leven in het hele gebeuren te blazen. Met succes. Iedere vrijdagavond kan de jeugd naar het honk komen. De ene keer is het mobieltje in de hand, wat hangen op de bank, de andere keer vindt een speurtocht of andere activiteit plaats. Op één woensdag in de maand is er bovendien een middag voor basisschoolkinderen.

Het uiteindelijke doel van Annet en haar medevrijwilligers is dat de jeugd op vrijdag zelf alles oppakt als het gaat om activiteiten organiseren. ,,Zodat we het natuurlijk overdragen”, vertelt ze. ,,We letten dan wel op, staan op de achtergrond, maar zij draaien het dan zelf.”

Sociale plek

De sociale functie van het jeugdhonk is belangrijk, geeft Annita aan. Als voorbeeld haalt ze haar eigen kind aan. ,,Voor deze jeugd is er in het dorp niet heel erg veel te doen, vooral ’s avonds niet. Mijn kind heeft een handicap, die kan niet naar sporten. Hij kan mee en leert de andere jeugd in het dorp kennen. De maatschappelijke functie is groot. Waar moeten ze anders heen?”

In coronatijd lag het honk vanzelfsprekend stil. ,,Het was niks aan, we gingen gewoon dicht”, zegt Annita. ,,De jeugd was al aan het mopperen”, glimlacht ze. ,,Want wanneer zouden we weer opengaan? Je merkt gelijk het gemis van het honk, ze vonden het niet zo grappig dat we dicht gingen. Ze stonden nog net niet voor de deur, haha. Het is nu vakantietijd, dus we zijn nog steeds dicht. Zodra de scholen beginnen, gaan wij weer los. Om open te gaan hoeven we alleen het gras te maken, de plantenbakken vullen en de voorraad aanvullen. Dan kunnen we weer.”

Meedenkavond

Begin deze maand werd een zogenaamde meedenkavond georganiseerd, waarbij ook mensen vanuit de gemeente van de partij waren. Twee vrijwilligers waren gestopt en er bleven daardoor te weinig mensen over om het honk op vrijdagavond te begeleiden. ,,Het was een avond in samenwerking met Jelma Jonkers (buurtwerker). Kor van der Velden (coördinator kernen & wijken) was er ook. We hebben er toen twee vrijwilligers bij gekregen. Later kregen we een bericht dat nog iemand zich had aangemeld, die af en toe ook kan helpen. We zijn geholpen, we kunnen door.”

Initiatief nemen

In het honk zijn op een gemiddelde vrijdagavond tussen de 10 en 15 jongeren van de partij. Soms zijn het er wat meer. Annita: ,,We zetten muziek aan. Ze kunnen hier frisdrank kopen, snoepjes, chips. Door corona kwam er niets van, maar doorgaans willen we de kinderen zélf initiatief laten nemen. Wat willen jullie doen? Gaan we hangen en op de telefoon, of gaan we wat leuks buiten doen? Onlangs was er een fietsspeurtocht. Die kant willen we meer op.”

Na de zomervakantie gaat het honk weer open. Vooral de kinderen reageerden enthousiast over het behoud van hun stekkie. ,,’Yes, we blijven open’, riepen ze. Daar doen we het voor, voor de kinderen. We blijven open, gelukkig maar”, aldus Annita Boer.