Corona bij medewerkers ribhouse in Wanneperveen: maar waarom werden gasten niet door GGD gewaarschuwd?

Direct nadat corona was vastgesteld bij twee medewerkers van Ribhouse Big Texas in Wanneperveen is de GGD begonnen met het in kaart brengen van hun ‘nauwe contacten’. De gasten van het restaurant, in het dorp vlak bij Meppel, horen daar niet bij. Ze worden ook niet benaderd door de GGD. Waarom eigenlijk niet?

Big Texas is sinds vrijdag dicht. Afgelopen weekend kwam naar buiten waarom: twee medewerkers, onder wie de vrouw van de eigenaar, zijn besmet met Covid-19. Zij is besmet door de medewerker. Die kreeg het van zijn vader.

In totaal bleken vier mensen in Wanneperveen besmet. ,,We hebben alle nauwe contacten van deze mensen snel in beeld gekregen”, zegt woordvoerder Misja Boonzaayer van GGD IJsselland. ,,Zij zijn direct in quarantaine gegaan. Alle nauwe contacten zijn getest.”

Privacyregels

Of er nieuwe coronabesmettingen zijn vastgesteld op basis van het contactonderzoek mag de woordvoerster niet zeggen in verband met privacyregels. Ook wil zij niet kwijt of het nieuws over de corona bij de restaurantmedewerkers tot veel ongeruste telefoontjes van gasten hebben geleid.

Terug naar de hamvraag. Waarom worden gasten, die onlangs bij het restaurant hebben gegeten, niet meegenomen in het bron- en contactonderzoek van de GGD?

Boonzaayer legt uit dat met de besmette restaurantmedewerkers is besproken met wie zij de afgelopen tijd nauw contact hebben gehad. ,,Het gaat om mensen met wie zij gedurende minimaal een kwartier binnen 1,5 meter zijn geweest.” Gasten van het restaurant behoren niet tot die groep.

Eigenaar is niet verplicht om gasten te waarschuwen

Het is volgens Boonzaayer de taak van de GGD om door middel van bron- en contactonderzoek te bepalen welke nauwe en welke overige contacten de persoon heeft gehad.

Met de nauwe contacten neemt de GGD contact op. De overige contacten worden door middel van een brief, soms door de besmette persoon zelf, geïnformeerd. Een eigenaar van een horecazaak zou klanten wel kunnen waarschuwen, zegt zij. ,,Maar het is geen verplichting.”

Als sowieso alle regels op het gebied van hygiëne en afstand in acht worden genomen, en mensen houden hun eigen gezondheid goed in de gaten, dan heeft het volgens de GGD uit oogpunt van volksgezondheid geen meerwaarde. ,,Het belangrijkste is dat we voorkomen dat het virus zich verspreidt. We hebben snel een scherp beeld van de nauwe contacten van positief geteste mensen. Zij gaan in quarantaine. Zo kunnen we de verspreiding stoppen.”