Deze vijf materialen kunnen gebruikt worden met een 3d printer

Aangeboden door: 3dhubs.com

Het maken van een driedimensionaal object wordt mogelijk gemaakt door een speciale 3d printer. Om dit te kunnen ontwikkelen kun je gebruik maken van allerlei materialen. Het aanbod van deze stoffen groeit bovendien constant, want er komen steeds meer materialen bij waarmee het mogelijk is om een 3d product te produceren.

Ditzelfde geldt natuurlijk ook bij het CNC frezen, want daar kun je ook steeds meer materialen voor gebruiken. Bij het 3d printen bestaat het aanbod tot op heden met name uit kunststoffen, maar inmiddels kunnen metalen ook zeker gebruikt worden. In dit artikel vind je vijf voorbeelden van materialen die gebruikt kunnen worden. 

Titanium 

Metaal kan dus gebruikt worden bij het ontwikkelen van een driedimensionaal object met behulp van een speciale 3d printer. Bij metalen materialen kun je onder meer denken aan titanium. Als je hiervoor kiest dan zal er bij het 3d printen gebruik gemaakt worden van een methode genaamd Powder Bed Fusion. Deze methode bestaat uit diverse technieken, bij titanium zal gebruik worden gemaakt van de technologieën SLM of DMLS. SLM staat voor Selective Laser Melting, terwijl DMLS de afkorting van Direct Metal Laser Sintering is. Titanium kan daarnaast gebruikt worden voor zowel functionele als uiterlijke doeleinden. Zo kun je met dit materiaal onder meer gereedschap en sieraden produceren. 

PLA

PLA is de afkorting van Polylactic Acid en kan dus gebruikt worden in combinatie met een 3d printer. Dit kunststoffen materiaal wordt gemaakt uit natuurlijke grondstoffen, waarbij je onder meer aan maïs en suiker kunt denken. Dit zorgt ervoor dat PLA vrij milieuvriendelijk is, want het plastic kan biologisch afgebroken worden. Polylactic Acid is dan ook veel beter voor het milieu dan andere materialen die gebruikt worden bij het 3d printen. Dit is niet het enige voordeel van PLA, want het materiaal stinkt namelijk niet wanneer het geprint wordt. Andere stoffen stinken namelijk vaak wel als de 3d printer ze verwerkt. 

ABS

Bovendien kun je ook gebruik maken van ABS met een 3d printer. ABS is de afkorting van de Engelse term Acrylonitrile Butadiene Styrene. Dit filament is hard maar toch ook licht. ABS is met name ideaal als het object nadat het printen afgerond is nog bewerkt moet worden. Acrylonitrile Butadiene Styrene wordt overigens geproduceerd van aardolie. Daarnaast kun je met dit materiaal veel verschillende producten printen. De grootte van model maakt hierbij weinig uit, al zal het ontwerp wel degelijk invloed hebben. Als het product fijne details en scherpe randjes zal hebben dan is ABS namelijk niet echt geschikt. 

Roestvrij staal

Zoals eerder al genoemd is kan metaal gebruikt worden om een 3d product te creëren in een printer. 3d printen Eindhoven en de rest van Nederland kan dan ook met het metaal roestvrij staal. Dit is één van de goedkoopste metalen materialen die gebruikt kan worden voor het 3d printen. Hierbij zal net als bij titanium de methode Powder Bed Fusion ingezet worden, alhoewel Binder Jetting ook mogelijk is. De objecten die gemaakt zijn van roestvrij staal worden namelijk ontwikkeld met behulp van roestvrij staal poeder. Het is een zeer sterk materiaal, wat het onder meer voor erg grote objecten een geschikte keuze maakt. 

Polycarbonaat

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een 3d object te maken van polycarbonaat. Dit is een kunststof en kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden met een 3d printer. Zo kun je glazen produceren van polycarbonaat. Dit komt doordat het tot wel 250 maal zo sterk als glas is. Dit zorgt er tevens voor dat polycarbonaat regelmatig gebruikt wordt voor het ontwikkelen van serredaken. Daarnaast kun je van dit materiaal bijvoorbeeld ook sieraden of verpakkingen produceren.