Zorggroep stelt koppelbedden kosteloos beschikbaar

Steenwijkerland - Dankzij een gulle donatie van de Stichting Roparun zijn in de gemeenten Steenwijkerland, Noordoostpolder en Urk nu extra koppelbedden beschikbaar voor mensen die de laatste kostbare momenten naast hun stervende partner willen doorbrengen. De huurbedden zijn te bestellen bij Hulpmiddelencentrum Vegro.

 „Het bed verlicht als het ware voor patiënt en partner het hele stervensproces,” aldus Esther Otten, palliatief verpleegkundige bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

„In 2017 werd ik benaderd door iemand wiens moeder een aantal jaren daarvoor was overleden. Zij vertelde dat ze tijdens het waken bij haar moeder heel erg de nabijheid had gemist. ‘We sliepen wel samen, maar ik op het opklapbed en mijn moeder op het hooglaagbed. Ik wilde zo graag naast haar liggen en haar in de ogen kunnen kijken en vasthouden.’ Haar verhaal maakte grote indruk op mij en heeft geleid tot het koppelbed De Bijrijder,” vertelt Gertjan van Dijk. Hij is directeur van Multisleep die de koppelbedden maakt en blij dat Roparun nu een aantal Bijrijders heeft geschonken aan Vegro. Zowel particulieren als zorgorganisaties kunnen kosteloos een bed bestellen. Deze wordt dan thuis afgeleverd en geïnstalleerd.

Ook Vegro is blij met de gul geschonken bedden. „Wanneer je twee zorgbedden tegen elkaar aan zet, zit er altijd een opening tussen de matrassen. Deze afstand maakt het voor naasten lastig om elkaars warmte op te zoeken. Een koppelbed biedt de oplossing. De Bijrijder is een logeerbed voor mensen die graag samen willen zijn in een zorgomgeving. Door middel van het bijrijden en op de juiste hoogte stellen van het koppelbed, wordt een eenpersoons hoog-laag zorgbed in een handomdraai een volwaardig tweepersoonsbed,” legt directeur René Kamerbeek uit. Enig nadeel is wel dat het brede bed zich niet voor elke huiskamer leent. Gertjan van Dijk: „Ik ben ervan overtuigd dat De Bijrijder bijdraagt aan contact, nabijheid, comfort en welbevinden van mensen. Mensen die vanwege omstandigheden niet meer vanzelfsprekend bij elkaar kunnen liggen of slapen. Dat maakt het koppelbed waardevol.” Ook Ester Otten is enthousiast: „Dit verlicht de gevoelens van angst en andere psychosociale klachten bij de patiënt en dat is heel belangrijk. Die laatste momenten zijn veel te kostbaar.”

Wilt u een koppelbed aanvragen of meer weten? Stuur dan een mail naar de vakgroep palliatieve zorg van Zorggroep Oude en Nieuwe Land: palliatievezorg@zorggroep-onl.nl. Direct contact opnemen met de klantenservice van Vegro kan door te bellen met: 0900-2887766.