Rechtbank verlengt voorarrest oud-leden No Surrender in 'Bestelbusjes-proces'

De rechtbank in Leeuwarden heeft gisteren het voorarrest verlengd van twee verdachten, een 39-jarige man uit Vledder en een 64-jarige inwoner van Noordwolde. Beiden zitten sinds vorig jaar november vast op verdenking van het op bestelling laten stelen van bestelbusjes.

Dat meldt RTV Drenthe. Een derde verdachte mocht in mei naar huis om zijn pasgeboren kind te zien. Door het coronavirus had de man zijn kind nog niet kunnen zien. De rechtbank vond dat de persoonlijke belangen van de Noordwoldiger zwaarder wegen dan het strafrechtelijk belang.

Bestolen bestelbusjes

Het drietal, lid van motorclub No Surrender, wordt ervan verdacht dat ze op bestelling bedrijfsbussen lieten stelen die in loodsen in Steenwijk, Noordwolde en Vledder werden gestript. De onderdelen werden vervolgens verhandeld. De politie deed invallen in Noordwolde en Vledder en nam de complete voorraad van een autobedrijf in Steenwijk in beslag.

Het onderzoek begon in oktober vorig jaar, na een tip bij Meld Misdaad Anoniem. Volgens de tipgever werden er bij loodsen in Wijnjewoude en Noordwolde gestolen auto-onderdelen verhandeld. Het onderzoek leidde vervolgens naar de drie verdachten.

No Surrender

Eric Stoeten, de advocaat van de 39-jarige verdachte, verzocht op de pro forma-zitting van donderdag om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt tot aan de strafzaak te schorsen. De rechtbank wees het verzoek af, maar de reclassering krijgt wel de opdracht om te bekijken welke voorwaarden moeten worden verbonden aan een eventuele schorsing van het voorarrest van de Drent.

Ook werd het verzoek om het contactverbod met (oud-) leden van motorclub No Surrender op te heffen door de rechtbank afgewezen. Volgens de rechtbank was het verbod ‘welbewust’ opgelegd en kon van schrappen geen sprake zijn.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 15 en 16 december, met 17 december als uitloopdag.