Museum De Proefkolonie start met museum zomeravonden

Frederiksoord De zomerdrukte in de provincie Drenthe zorgt voor een grote toestroom aan bezoekers bij dagattracties en musea. Deze locaties bieden door de coronamaatregelen echter minder beschikbaarheid, waardoor er geregeld ‘nee’ verkocht moet worden. Ook het nieuwe Museum De Proefkolonie in Frederiksoord is al twee weken dagelijks ‘volgeboekt’. Het museum bedacht een oplossing in de vorm van het bieden van een avondopenstelling. Tot en met eind augustus kunnen bezoekers naast de reguliere tijden, ook op de donderdagavond tot 21.00 uur terecht.

Directeur Peter Sluiter is verheugd over de bezoekersaantallen van de afgelopen periode. „De lockdown heeft ons heel hard geraakt. Het is dan heel bemoedigend dat de toerist ons sinds de heropening van 1 juni weer weet te vinden. Het museum is uitermate geschikt om de bezoekersstromen te reguleren. Per 20 minuten ‘reizen’ kleine groepjes bezoekers door de verschillende ruimtes. Zo kunnen we de benodigde afstand prima borgen."

Om in de zomervakantie meer capaciteit te kunnen bieden, is besloten om het museum ook op de donderdagavond open te stellen. Het museum sluit deze dagen pas om 21.00 uur, waarbij tot 20.00 uur gereserveerd kan worden. Speciaal voor deze avonden is een Zomerdeal arrangement samengesteld, inclusief diner in het Grand Café bij het museum. Reserveren van losse entreetickets of de Zomerdeal met diner kan via www.proefkolonie.nl

Coronaproof

De bezoekerscentra van de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe zijn deze zomervakantie coronaproof te bezoeken. Beide musea, het Gevangenismuseum in Veenhuizen en museum De Proefkolonie in Frederiksoord, werken met een reserveringssysteem voor bezoekers, zodat er veilig en gedoseerd een bezoek kan worden gebracht.

De Koloniën van Weldadigheid hebben een bijzonder landschap dat tweehonderd jaar na hun ontstaan nog altijd herkenbaar is. Dit is het resultaat van twee eeuwen ontginning en bebouwing, veel monumenten zijn bewaard gebleven. Nog altijd vervullen de voormalige Koloniën sociale, justitiële en welzijnsfuncties, en doen mensen er aan land- en bosbouw.

Het Gevangenismuseum heeft deze zomer de ‘Wandelroute Veenhuizen’ ontwikkeld, voor op de smartphone of tablet. In de directe omgeving van het museum is veel terug te vinden van de geschiedenis. De wandeling voert langs een aantal bijzondere plekken, zoals verschillende gevangenissen, het hospitaalcomplex en de elektriciteitscentrale.

In Frederiksoord kan het landschap verkend worden op de fiets of wandelend, maar ook met de speciale kolonietram. In juli en augustus rijdt de tram iedere dinsdag, donderdag en zondag. Onderweg is er van alles te zien: de koloniehuisjes, het koloniekerkje, de Bosbouwschool, Huis Westerbeek, het Postkantoor en Logement.

De tour duurt ongeveer een uur en wordt begeleid door een gids. Tickets zijn af te halen bij de balie.