Punterstrijd gaat door, ook nu. ‘Zaken die al jaren hetzelfde gaan staan nu ter discussie’

Giethoorn - Volgens traditie gaat ook de 54ste editie van de Zeilpunter Teamwedstrijd door op ’t Wiede in Giethoorn. De organisatie, verbonden aan Zeilvereniging ’t Wiede, heeft lang getwijfeld, maar traditie is dat de wedstrijd altijd doorgaat op de eerste woensdag van augustus (5 augustus).

Zo ook in de anderhalvemetersamenleving van nu. Wel worden er een aantal aanpassingen gedaan vanwege het COVID-19 virus. De nadruk dit jaar komt op het zeilen te liggen. De organisatie, bestaand uit Jeroen Schreur, Joost Visser en Ewout Rijkaart, verwacht daardoor een nog spannendere strijd in vergelijking met voorgaande jaren. Rijkaart: „Op dit moment zijn we nog aan het kijken hoe we precies invulling gaan geven aan de wedstrijd. Zaken die al jaren hetzelfde gaan staan nu ter discussie waardoor we extra veel tijd kwijt zijn aan de voorbereiding. Maar laat het maar aan ons over om hier toch weer een creatieve draai aan te geven.”

Online Palaver

Die creatieve draai start al bij de traditionele Palaver op de dinsdag voorafgaand aan de wedstrijd. Dat de Zeilpunter Teamwedstrijd berucht is om de gezellige festiviteiten om het zeilen heen, blijkt altijd op die dinsdagavond in De Sloothaak. Menig zeiler probeert hier al zijn tegenstanders uit te schakelen, een poging die ze zelf de volgende dag vaak moeten bekopen.

Dit jaar is het tijdens de Palaver ieder voor zich, niet bij De Sloothaak, maar volledig online. Via een digitale meeting worden de deelnemers gebriefd over onder andere de omstandigheden op het water en de nieuwe wijze van starten. Anekdotes van vorig jaar zullen ook gedeeld worden, alleen gebeurt niet dit niet in de late uurtjes aan de bar.

Niet alleen de festiviteiten rondom de Palaver zijn ingetogen, ook rond het Smit’s Paviljoen zal het rustig zijn. Door middel van online inschrijving en een duidelijk protocol wordt voldaan aan de anderhalvemetermaatregel. De teams, en ook toeschouwers, worden verzocht niet aan te meren bij het Smit’s Paviljoen.

Verschillende startgroepen

Ook anders dit jaar wordt de gebruikelijke drukte bij de start en de chaos bij de eerste boeironding. Om de deelnemers te verdelen en die complete chaos te vermijden, wordt er gestart in drie aparte groepen. Iedere tien minuten een startsignaal, gebaseerd op de startnummers. Om de enorme toestroom van toeschouwers te beperken bij het Smit’s Paviljoen, wordt ook de startlijn zelf verplaatst naar een rustig stuk op het Wiede, achter het eilandje.

Het is een greep van de maatregelen die de organisatie heeft genomen om de Zeilpunter Teamwedstrijden te kunnen blijven organiseren. En dat wordt erg gewaardeerd in het dorp. Rijkaart: „Inmiddels zijn de teams geïnformeerd en gonst het in het dorp alweer van de bedrijvigheid. Ieder team probeert de snelste punters te krijgen, de beste zeilers te vinden en een slimme wedstrijdtactiek te bespreken. Het is het gesprek van de dag: de Teamwedstrijd gaat door.”

De Zeilpunter Teamwedstrijd vindt plaats op woensdag 5 augustus 2020. Inschrijven kan via dedagderdagen.nl.