Perenallee van voormalige Tuinbouwschool in Frederiksoord krijgt opknapbeurt

De Perenallee in de tuin van de voormalige G.A. van Swieten Tuinbouwschool in Frederiksoord wordt opgeknapt. Stichting Tuinbouw- schooltuin Frederiksoord ontfermt zich de komende jaren over de verwaarloosde tuinen vol planten, groenten en fruitbomen.

Na het vertrek in 2004 van de Tuinbouwschool in Frederiksoord kwam niet alleen het gebouw deels leeg te staan, ook het onderhoud aan de zeven hectare grote, bijzondere schooltuin kwam stil te liggen. Met hulp van de bewoners van zorginstelling Oranjeborg werd de tuin nog jaren netjes gehouden, maar de tuin was veel te groot voor goed en gedegen onderhoud.

Stichting Tuinbouwschooltuin Frederiksoord heeft nu plannen om de schooltuin waar leerlingen in het verleden grote praktische kennis konden opdoen, op te knappen en activiteiten op de tuinen te stimuleren en mogelijk te maken. Voor het opknappen van de Perenallee is nu subsidie beschikbaar gesteld door het Ondernemersfonds Westerveld en het Prins Bernard Cultuurfonds. Het herstel van de allee vindt plaats onder leiding van Harry van Noort, voormalig eigenaar van kwekerij De Vrolijke Noot in Wapserveen en oud-leraar van de Tuinbouwschool.

Leiperen verwennen

Ondertussen is fase 1 van de restauratie van de Perenallee gestart. De door het Ondernemersfonds beschikbaar gestelde subsidie wordt gebruikt om de 16 overgebleven stokoude leiperen in de watten te leggen. Ze hebben het de afgelopen 15 jaar erg zwaar gehad. Van de oorspronkelijk ruim 50 verschillende leipeerrassen die hier op de Perenallee hebben gestaan, zijn dit de laatst overgebleven bomen. Ze stammen nog uit de begintijd van de in 1884 opgerichte tuinbouwschool, die ooit deel uitmaakte van de Maatschappij van Weldadigheid.

Opgeschoten struiken en boompjes zijn al verwijderd en de 100 jaar oude bomen worden vertroeteld met oude paardenmest en verrijkte grond en met wat regen erbij bloeien ze weer helemaal op. Ook is een kweekakkertje ingericht om nieuwe geënte leiperen op te gaan kweken, zodat uiteindelijk alle 50 soorten weer een plekje in de allee krijgen.

Blij met steun

Bestuurslid Martin Wemes van de stichting Tuinbouwschooltuin Frederiksoord is blij dat de recreatieve ondernemers en instellingen in de gemeente Westerveld het belang inzien van een aantrekkelijke historische tuin die steeds meer nieuwe bezoekers trekt. „In de tuin bruist het van de initiatieven. Naast het historische kolonieschooltje van het buitenmuseum van de Koloniën van Weldadigheid staat er ook een ‘tiny house’, wordt de innovatiekas opnieuw ingericht en krijgt het Makker van Akker-project alle ruimte met een Makkertuin en een Kippenfarm. En binnenkort wordt ook het eerste Kunst in de Tuin project gerealiseerd”, aldus Wemes.

De restauratie van de Perenallee is de eerste grote tuin restauratieklus van de stichting.