Inwoners kiezen nieuwe kap voor openbare verlichting

Steenwijk - Welke kap gaan we gebruiken bij de openbare verlichting? Om antwoord te krijgen op die vraag organiseerde de gemeente Steenwijkerland onlangs een flitspeiling onder het inwonerspanel.

Wethouder Marcel Scheringa: „De komende jaren gaan we bij een flink aantal lantaarnpalen in diverse woonwijken de oude armaturen vervangen door nieuwe. Welke kies je dan? Dat hebben we het inwonerspanel gevraagd. We hebben daarbij vier varianten voorgelegd en gezegd: de meeste stemmen gelden. De kap die als winnaar uit de bus is gekomen gaan we de komende jaren toepassen. Dat geldt overigens nadrukkelijk niet voor de authentieke armaturen in de oude dorpskernen. Die blijven zoals ze zijn.”

Bijna 900 reacties

Bijna 900 reacties kwamen er binnen op de vraag welke kap het moest worden. De vier voorgelegde keuzes konden ook ‘in het echt’ worden bekeken: er was bij het gemeentehuis een proefopstelling geplaatst. De winnende kap kreeg 32% van de stemmen. Wethouder Marcel Scheringa: „Veel inwoners merkten op het belangrijk te vinden dat er vooral een duurzame en energiezuinige keuze werd gemaakt. Daar ben ik echt ontzettend blij mee want dat is ook ónze insteek. Daarom beginnen we deze vervangingsoperatie met de oudste en meest energieverbruikende verlichting. Met de armaturen vervangen we ook de lampen. Dat wordt energiezuinige LED-verlichting.”