Dagboek Paula Bierma, buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop: ‘Samenwerking tussen zorg en welzijn belangrijk’

Inwoners van Steenwijkerland geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij en wat houdt hen bezig? Deze week Paula Bierma. Zij is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop.

Donderdag 23 juli,

Sinds 1 januari 2018 werk ik als buurtwerker bij welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Kop. Een duidelijke omschrijving van het werk is best lastig, maar als buurtwerkers helpen we bouwen aan (veer)krachtige buurten door ontmoeting en samenwerking met buurtbewoners, vrijwilligers en netwerkpartners. Om zo bij te dragen aan vitale wijken en dorpen. Nu in deze wonderlijke zomer is het een uitdaging om op anderhalve meter welzijn vorm te geven.

We starten deze donderdag met de dagstart; een kwartiertje om met ons team via videobellen de komende dag door te nemen. Daarna volgt een telefoongesprek met een mantelzorger, even bijpraten over hoe het gaat met de zorg voor de echtgenoot, thuis. Het is fijn om zowel praktische tips als een luisterend oor te kunnen bieden. Contact houden is belangrijk, het gevoel er niet alleen voor te staan helpt veel mantelzorgers. Dat gebeurt vooral de laatste maanden ook veel telefonisch en via WhatsApp zowel in groepjes als individueel.

Taalpunt Steenwijkerland wandelt iedere donderdag deze zomer, samen in beweging, babbelen en zo de woordenschat en je eigen netwerk uitbreiden. Deze ochtend wandel ik mee, met Antoinette Versteeg van het Taalpunt en 12 andere wandelaars, het is droog en we lopen een rondje Groene Long. Een prima activiteit en coronaproof!

Vrijdag 24 juli,

Vandaag een paar uurtjes thuiswerken, de mailboxen nog even door en wisseling van de wacht in de vakantietijd. Naast het algemene buurtwerk, zijn er diverse aandachtsgebieden, voor mij is dat met name mantelzorg en het VIP (Vrijwilligers Informatie Punt). Het Mantelzorgnetwerk in Steenwijkerland bestaat nu zo’n jaar of 8 en blijft groeien, inmiddels zijn we de 90 netwerkpartners ruim gepasseerd. Het is zo mooi om te merken dat we samen als netwerk heel veel inwoners kunnen helpen en informeren over van alles rond (mantel)zorg en welzijn in Steenwijkerland.

Maandag 27 juli,

Op maandag heb ik bereikbaarheidsdienst vanuit ons team voor alle vragen die binnen komen en hou ik de mail in de gaten. In mijn agenda staat de inloop in de wijk Clingenborgh in Steenwijk. In Clingenborgh is Buurtkamer De Symfonie wekelijks actief op de jeu de boules baan. Eens per maand schuiven we aan vanuit Sociaal Werk. Deze keer hebben we Nico en Maud van Scootmobiel Steenwijk gevraagd om aan te sluiten, wat te vertellen over hun winkel en tips en trucs te delen rondom mobiliteit. Natuurlijk kan iedereen die met rollator of scootmobiel is gekomen deze laten checken op veiligheid. Er wordt volop uitgewisseld en het mooie van deze ochtenden is dat er nieuwe contacten worden gelegd en we ook steeds weer nieuwe gezichten zien. In het speeltuintje test ik met meneer Plat (91) de wipwap, waarbij we perfect op anderhalve meter van elkaar af zitten. Mooi begin van de week! 

In de middag spreek ik een jonge vrouw, gezondheidsproblematiek maakt dat ondersteuning in de huishouding nodig is. Best een stap en we spreken af dat ik haar zal ondersteunen met deze aanvraag. Hulp vragen is niet altijd makkelijk, net als het accepteren van ziekte. Het is goed om hier even over door te praten, waarbij ook altijd de mogelijkheden binnen het eigen netwerk worden besproken. Gratis onafhankelijke cliëntondersteuning bieden we alle inwoners van Steenwijkerland.

Dinsdag 28 juli,

Sinds kort organiseert de bibliotheek op de dinsdagochtend een koffie-uurtje. En omdat dit in het werkgebied van ons team valt, schuif ik aan om te kijken wat er zoal ter tafel komt. Een uur later hebben we de afspraak dat we maandelijks aanschuiven, een proefles stoelyoga te organiseren en om een doorstart van het diabetescafé door te spreken. Er zitten twee dames uit de wijk aan tafel die samen de afspraak maken om ook andere wijkactiviteiten te bezoeken, zo wordt hun beider kring weer uitgebreid.

Later op de dag is er een vraag over een mantelzorgwoning, hier kan ik wat info over geven. Tegelijk maken we de inschrijving in orde van deze mantelzorger.

Woensdag 29 juli,

Samenwerking tussen zorg en welzijn is iets waar ik groot voorstander van ben. Zelf heb ik de overstap van zorg naar welzijn gemaakt en steeds weer merk ik hoe je elkaar in het werk kan versterken, zeker in de zorg voor ouderen. Eenzaamheid voorkomen, in beweging blijven en langer thuis wonen zijn steeds terugkerende thema’s. Ook daarbij helpt het te weten van elkaar wat je doet en om elkaar af en toe te spreken, liefst in de wijk, met inwoners. ‘Bakkie bij Buurtzorg’ is een mooi voorbeeld hiervan, sinds vorige week in Steenwijk-West. En omdat we dit buiten en op afstand, wordt het gezien en gewaardeerd. En zo is de week alweer rond, wie weet tot ziens en blijf gezond!

Meer weten over buurtwerk in Steenwijkerland? Zoek contact via info@sociaalwerkdekop.nl of 0521-745080 of  social media.