Vrijwilligers Natuurmonumenten weer volop aan de slag

Sint Jansklooster De beheervrijwilligers van Natuurmonumenten zijn sinds 1 juli weer volop aan de slag in De Wieden. Ook deze groep kwam thuis te zitten vanwege de coronacrisis. „Ze zijn blij dat ze weer in de natuur kunnen werken. Sommigen melden zich spontaan aan voor een extra dagje klussen”, vertelt boswachter Roelof de Jonge.

Natuurmonumenten krijgt in De Wieden bij veel werkzaamheden hulp van vrijwilligers. Ze onderhouden bijvoorbeeld de eendenkooien, verrichten maaiwerk en houden wandelpaden en kanoroutes netjes. Met de uitbraak van het Coronavirus zette de vereniging het vrijwilligerswerk stil. Later mocht een deel van de vrijwilligers weer aan het werk en sinds 1 juli is iedereen weer welkom om te helpen.

Werk genoeg, zegt De Jonge. „Een deel van het werk besteedden we de afgelopen maanden uit, zoals het onderhoud aan de landhekken. Als het vee de weilanden ingaat, moeten die hekken natuurlijk goed zijn. Met name met maaiwerk liepen we wel achter. En ook in de eendenkooien was er volop werk.”

Achterstanden snel weggewerkt

Dankzij het enthousiasme van de vrijwilligers zijn die achterstanden snel weggewerkt. “Je merkt dat mensen lang thuis zaten en graag weer wat willen doen. Bovendien blijven meer mensen in de zomer in Nederland. Ook merk ik dat de belangstelling voor vrijwilligerswerk toeneemt: de aanvragen blijven binnenkomen”, vertelt De Jonge.

Hij is blij dat het virus niet heeft toegeslagen onder de vrijwilligers. „Gelukkig is iedereen gezond gebleven. We hanteren ook nu nog de Corona-regels en houden dus 1,5 meter afstand. En wie niet fit is, blijft thuis.”

Natuurmonumenten heeft in De Wieden een grote club vrijwilligers, waarvan er vijftig meehelpen bij het beheer. Meer informatie over vrijwilligerswerk, ga naar: www.natuurmonumenten.nl/word-vrijwilliger