Zeker honderd feestgangers op Giethoornsche Meer. ‘Had niet gemogen’

Giethoorn – Zeker honderd feestgangers vierden zaterdagavond en -nacht feest op het Giethoornsche Meer in aan elkaar gekoppelde bootjes. Op foto’s is duidelijk te zien dat er lang niet altijd sprake was van anderhalve meter afstand. De Veiligheidsregio IJsselland is not amused. „Dit had daar niet mogen plaatsvinden op deze manier”, zegt woordvoerster Lidy Uiterwijk.

Het initiatief voor het feest kwam volgens één van de bezoekers van een vriendengroep uit Blokzijl. Het feest was via appgroepen onder jongeren verder aangekondigd. Een ponton voer zaterdag aan het eind van de middag het Giethoornsche Meer op, waar ’s avonds tientallen jongeren in bootjes zich verzamelden voor het feest. Het feest ging door tot in de vroege uurtjes.

‘Niet corona-gerelateerd’

De politie kreeg ten minste één melding van geluidsoverlast van het feest. Toch is de politie niet ter plekke geweest, daar andere zaken volgens Uiterwijk meer prioriteit hadden. „Het was niet een corona-gerelateerde melding.” Bovendien, stelt Uiterwijk, was er geen waterpolitie beschikbaar. „En de plek waar het feest plaatsvond was alleen per boot bereikbaar. Daarom is de politie niet ter plekke gegaan.”

Toch is de Veiligheidsregio niet blij met het gehouden feest. „Dit wordt nog wel besproken. Het had daar natuurlijk niet plaats mogen vinden onder deze omstandigheden. We blijven een oproep doen aan het gezond verstand van mensen”, zegt Uiterwijk.