Oldemarkt heeft er met zingende buschauffeur markante inwoner bij

Oldemarkt - Sinds april heeft Oldemarkt sinds april er een markante inwoner bij: Kees de Jonge, de zingende buschauffeur van Groningen. De pensionado zit niet meer achter het stuur, maar de stembanden zitten nog niet in de AOW.

De Jonge werd ongeveer 7 jaar geleden landelijk nieuws toen hij een liedje maakte over Feyenoord-speler Pellè. Een echte landelijke bekendheid, dus. Dat laatste lacht De Jonge bescheiden weg. ,,Rene Froger, die is bekend. Maar het was wel leuk toen mensen de bus instapten en me herkenden. Hey, dat is Kees, kom laten we dat liedje zingen!”

Leuke hobby

Het entertainen zit bij De Jonge duidelijk in het bloed. ,,Buiten de bus zong ik al regelmatig voor ouderen. Echt heel dankbaar werk. Ik beschouw het als een leuke hobby, hoor. Heerlijk om door die zaal heen te gaan en mensen er bij te betrekken. Ha ik voor ze zingen of naast ze zitten of klim bij ze op schoot, ha ha.” Zo krijgt De Jonge er altijd de stemming in. ,,Je hebt net weer de goeien uitgezocht, hoor ik wel eens achteraf. Maar dat kun je van tevoren nooit weten, natuurlijk.

Na het Feyenoordlied was het bal in huize De Jonge. De Jonge componeerde ook nog het Bealied, een ode aan Koningin Beatrix die in 2013 troonafstand nam. Dierbaarste herinnering bewaart hij aan een optreden op de Grote Markt in Groningen, toen Radio 538-dj Edwin Evers de Groninger hoofdstad aandeed. Het zingen ging hem niet helemaal perfect af. ,,Ik had toen last van een keelontsteking, het kwam er een beetje rauwer uit dan bedoeld.”

Nieuwe omgeving

In oktober zwaaide De Jonge na 42 trouwe dienstjaren af. Zijn afscheid ging gepaard met, hoe kan het anders, gezang. Het laatste ritje naar de remise zingt hij geheel in stijl de oude Sinatrakraker My Way. Met het pensioen ontstaat ook de zucht naar een nieuwe omgeving. De ras-Groninger en zijn vrouw keken daarom in het rond. Uiteindelijk belanden ze in Oldemarkt. ,,We houden veel van fietsen en wandelen in de natuur. Met de Kop van Overijssel zijn we aardig bekend, het is hier prachtig. Dus zo kwamen we hier terecht.”

Als de omstandigheden het weer toelaten, klimt De Jonge ook weer het podium op. Het stuur heeft hij aan de wilgen gehangen, de zangmicrofoon nog lang niet. ,,Door corona ligt alles momenteel stil. Dus het zingen beperkt zich voorlopig nog even tot de douche, ha ha.”