Huurwoningen in Oostwijken krijgen flinke renovatie. Cueperstraat als laatst vanwege huismus

Steenwijk - In de wijk Oostwijken worden 64 huurwoningen door Nijhuis Bouw, op verzoek van Woonconcept, ingrijpend gerenoveerd. De renovatie van de woningen in de Baltersstraat is in volle gang.

Eerder werden al de woningen aan de Olde Wheemestraat opgeleverd en zijn de huizen in de Preistingestraat op een haar na klaar. Na de bouwvakvakantie wordt vanaf de tweede week augustus begonnen met de renovatiewerkzaamheden in de Bentingestraat. De Cueperstraat staat als laatste op de rol en dat is niet zonder reden. Het heeft te maken met de flora- en faunawetgeving. In de Cueperstraat zijn huismussen aanwezig en daar moet rekening mee gehouden worden. Daardoor mag er in deze straat alleen tussen oktober en maart gerenoveerd worden.

Asbestverwijdering

Vanaf augustus vindt er opnieuw asbestverwijdering plaats. Deze keer in de kruipruimte van de woningen. Dat gebeurt via het vloerluik in de hal. Bij sommige woningen wordt grond afgezogen om voldoende ruimte te creëren. Er komt een sluis met douchecabine in de voortuin te staan en de medewerkers dragen beschermende kleding. Na deze werkzaamheden wordt op een andere dag de kruipruimte gevuld met isolerende parels.

Duurzaam

Bij de renovatie is duurzaamheid het toverwoord. Er komen onder meer twaalf zonnepanelen op de zuidzijde van de woningen. Verder worden de huizen voorzien van nieuwe daken met andere pannen en goten. Het gaat er daarbij om de schil van de woningen beter te isoleren. De huizen krijgen een nieuwe warme jas. Daarbij worden kieren en naden luchtdicht gemaakt. Ook alle CV-ketels ouder dan vijftien jaar gaan eruit. De schoorstenen verdwijnen en er komt een nieuw geïsoleerd dakraam voorzien van drie-laags glas.

Het portiek bij de voordeur verdwijnt bij het plaatsen van de nieuwe gevel. Het kozijn met de voordeur komt in één lijn met de voorgevel. Er komt een vlaggenstokhouder aan de voorgevel en een afsluitbare brievenbus naast de voordeur. Er komen ook kunststof deuren en de bestaande kozijnen worden aan de binnenzijde afgetimmerd en voorzien van een nieuwe vensterbank. Ook komt er een klimaatbeheerssysteem in de woningen.