Natuurfotografiecursus Blesdijke-Paasloo gaat op herhaling

Paasloo Het jongerenproject voor natuurfotografie van stichting Grensvisie Paasloo-Blesdijke wordt verlengd. Dat meldt fotograaf en drijvende kracht achter het project Philip Friskorn. Opnieuw wordt de natuur op fraaie wijze in beeld gebracht, waarbij de mooiste kiekjes worden opgenomen in een speciaal boekwerk.

Het project begon in 2018 toen Friskorn en de stichting de koppen bij elkaar steken. ,,Grensvisie Paasloo-Blesdijke houdt zich al jaren bezig met de bescherming en het onderhoud van het houtwallandschap rondom Paasloo en het grensgebied met Friesland. Ook bevindt er zich een oude landweer die nog stamt uit de tijd van de 80-jarige oorlog tegen Spanje, die ze onder hun hoede nemen.”

Anderhalf jaar

Om het fraaie landschap wat meer voor het voetlicht te brengen kwamen beide op het idee om een fotoboek met jongeren in elkaar te zetten. ,,Uiteindelijk klopten vier jongeren met belangstelling aan en daar heb ik anderhalf jaar lang de omgeving mee afgestruind. In die tijd leerde ik ze van alles over fotografie en het bijzondere gebied waarin we ons begaven.”

Van de deelnemers hadden sommigen wel eens wat plaatjes geschoten en anderen nog nooit een camera vastgehouden. ,,In die laatste categorie zit er nu eentje voor wie fotografie is uitgegroeid tot een heuse hobby. Dat is toch fantastisch?”

Water

Het werk dat voortvloeide uit het eerste project mondde uit in het boekwerk Natuurlijk Paasloo-Blesdijke. Dat viel zo in de smaak dat stichting en Friskorn andermaal een project opzetten. Deze keer staat het thema water centraal. ,,Rondom Paasloo liggen vele poelen en beekloopjes. Ik verwacht dat de Lindevallei op de grens tussen Friesland en Overijssel mooie resultaten gaat opleveren. Maar ook de natte delen rondom de kunstbunker bij Paasloo. Ook daar liggen nog oude waterlopen.”

De vier jongeren van het eerste project haken opnieuw aan, maar Friskorn hoopt op meer deelnemers. ,,Graag willen we er nog vier mensen bij hebben. Wie iets voor natuurfotografie voelt, kan zich aanmelden via info@skylark.nl of w.bonthond@home.nl.”

Het is opnieuw de bedoeling dat er een boek wordt uitgebracht.