Dieven stelen bronzen 'Nienke' in Echten, eigenaar is boos en verdrietig

Echten Het Huus met de Belle in Echten laat via Facebook weten dat vrijdagavond of in de nacht van vrijdag op zaterdag het bronzen beeld 'Nienke' van kunstenaar Charles Henri is gestolen. Het object is eigendom van de voormalige galeriehouder Freek Berends uit Echten. Hij is boos en verdrietig.

Het beeld dat de originele titel 'Een warme namiddag' heeft, stond op het pleintje bij de plattelandswinkel en tevens toeristisch informatiepunt, dat gevestigd is aan de Brink. ‘Het Huus’ doet een dringende oproep aan iedereen die meer kan vertellen over waar het bronzen beeld nu is, zodat het weer teruggezet kan worden op de originele plek en ook Freek Berends wil zijn beeld graag terug. Erg hoopvol is hij niet.

Het beeld van de naakte jonge vrouw,  'Nienke' in de volksmond, zo heette het model destijds, is van de zeer bekende beeldend kunstenaar Charles Henri, overleden in 2014 in Meppel. Hij maakte Nienke in de jaren negentig als grafmonument voor  een familie. Freek Berends (75) kocht het beeld dat jaren later als promotie van zijn galerie. Berends baalt verschrikkelijk. "Het brons is misschien een paar honderd euro waard, maar het kunstwerk doet in een galerie wel 15.000 euro. Het zat heel goed vast, dus de dieven hebben echt moeite moeten doen. Naar mijn weten zijn er drie van deze beelden. De mal is weg, dus nieuw gieten is onmogelijk."

Het verdwijnen van het beeld in Echten staat niet op zich. Ook Giethoorn kampt dit jaar met vandalen die bronzen beelden vernielen of stelen. Vorige week werd het bronzen beeld ‘Moeder met spelende kinderen’ van zijn sokkel getrokken. Het beeld, gegoten door kunstenares Carla Rutger Hendriksen, staat in de tuin van restaurant De Landije in Giethoorn.

In februari werd het beeld ‘De kunstschilder’ van dorpseigen kunstenaar Jan Krikke eveneens met bruut geweld van z’n voetstuk gerukt en gestolen.

Twee weken geleden was het beeld ‘De Gieterse Daansers’, eveneens van Krikke, de klos. Het was ingezaagd, net boven de sokkel. Nu dus Echten, hemelsbreed dertig kilometer van Echten.

Charles Henri, pseudoniem van Henri Charles de Vries (Amsterdam 1948 - Meppel 2014) was een toonaangevende schilder en beeldhouwer, vooral ook bekend van zijn realistische naakten. In Meppel verfraait een aantal beelden van hem het stadsgezicht.

Als beeldhouwer begon hij in 1993 met een tentoonstelling in de tuin van kasteel de Havixhorst in de Wijk, waarna het zwaartepunt van zijn scheppende arbeid bij de beeldhouwkunst kwam te liggen. Hij maakte bronzen sculpturen. Daarnaast schilderde hij in olieverf en acryl. Zowel bij zijn beelden als in zijn schilderijen staat de mens centraal. Hij wordt gerekend tot de onafhankelijk realisten. Hij woonde en werkte in Meppel, waar hij sinds 1998 een eigen gieterij had.