Zestien verdachten aangehouden bij inval manege Nijeveen: 'Grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland'

In Nijeveen is afgelopen vrijdag de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland aangetroffen. De Landelijke Eenheid van de politie viel in een manege aan de Nijeveense Bovenboer met groot geschut binnen. Daar werden maar liefst 16 verdachten aangehouden.

Dat meldt de politie zojuist op haar website.

Één van de aangehouden verdachten betreft de 64-jarige eigenaar van de manege. In een drugslab dat zich in de manege bevond, werden tienduizenden liters chemicaliën en zo’n 100 kilo cocaïnebase aangetroffen, waar de zware drugs uiteindelijk van wordt geproduceerd.

De politie spreekt in een persbericht over de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland. Het onderzoek breidde zich ook uit naar Apeldoorn, waar ook één verdachte werd aangehouden.

In totaal gaat om drie verdachten met de Nederlandse nationaliteit, één met de Turkse nationaliteit en dertien Colombianen. Zij zullen de komende dagen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Dagelijkse productie van 6 miljoen euro straatwaarde per dag

In totaal nam het in leeghalen van de manege drie dagen in beslag. ‘Gezien het aantal mensen dat er werkte, de installatie(s), de grootte, de inrichting en de apparatuur, schatten we de productiecapaciteit op 150 tot 200 kilogram cocaïne per dag. Dit aantal kilo’s staat gelijk aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro (onversneden).

Afgelopen vrijdag trok de politie met grof geschut naar het Drentse dorp. Zwaarbewapende agenten surveilleerden bij de boerderij en een zogeheten Bearcat werd ingezet. Dat voertuig wordt alleen bij uitzonderlijke en gevaarlijke situaties ingezet, zoals incidenten waarbij sprake is van terreurdreiging. Tijdens de inval scande een politiehelikopter de omgeving.

92-jarige moeder

De eigenaar van het pand woonde samen met zijn 92-jarige moeder in de naastgelegen woning.

Volgens een buurtbewoner is de moeder niet aangehouden. Hij heeft contact met haar gehad en zegt dat ze momenteel niet meer op het erf aan de Nijeveense Bovenboer woont. Hij wil niet met zijn naam in de krant. ,,Ze is er kapot van, maar is nu in goede handen. Meer wil ik er niet over zeggen. Het is voor haar al erg genoeg”, zegt hij.

Paardenfokker sinds 2001

Volgens de Kamer van Koophandel bestaat het bedrijf van de paardenfokker sinds 2001 en zijn er meerdere inschrijvingen geweest. Het bedrijf is eerder dit jaar opnieuw ingeschreven bij de KVK onder dezelfde naam. Dat zou te maken hebben met een scheiding.

Buren zeiden vrijdag tegen deze krant dat in de manege een bedrijf actief zou zijn dat computers opknapt. Dat viel niet op te maken uit KvK-informatie van het woonadres.