Speelland-jeugd leeft zich dagje uit

Noordwolde - Corona gooide voor Speelland roet in het eten. Dit jaar zou de 55e editie van de spelweek in Noordwolde plaatsvinden. In plaats daarvan koos de organisatie dit jaar voor een speldag. Zondag leefden 45 kinderen zich uit op de parkeerplaats bij de Spokeplas.

Het vergde veel voorbereiding om in deze tijden van het gevreesde Covid19 virus een veilig evenement voor de kinderen van de basisscholen te organiseren. ‘Voor deze ene dag hebben we net zoveel moeten doen als normaal voor de spelweek’, vertelt Addo Damhuis namens de organisatie.

Eind mei werd besloten om Speelland op de vertrouwde manier niet door te laten gaan. Het bestuur zag geen mogelijkheden om de geldende eisen een week lang vol te houden. Met veel vrijwilligers en kinderen werd het uitvoeren van de richtlijnen als te lastig beschouwd.

Speldag

Aan Speelland doen jaarlijks ruim 200 kinderen en 80 vrijwillige leidinggevenden mee. Als pleister op de wonde werd zondag een speldag op poten gezet. Er mochten maximaal 120 kinderen meedoen. ‘We hebben bewust voor een zondag gekozen zodat de ouders vrij zijn en de kinderen konden brengen’, aldus Damhuis.

Geheel coronaproof

Er meldden zich 50 kinderen aan. Vijf bleven er uiteindelijk thuis met lichte gezondheidsklachten. Het twee uur durende gebeuren was geheel coronaproof opgezet. Van iedere volwassene binnen het door roodwitte linten afgezette terrein werd naam en adres gevraagd en ze moesten vijf vragen over eventuele gezondheidsklachten beantwoorden. Er was een toiletwagen ingehuurd, na elk spel werden de handen ontsmet en uiteraard bleven de volwassenen op 1,5 meter afstand van elkaar.

Waterspelletjes

Al deze voorzorgsmaatregelen drukten de pret voor de kinderen niet. Ze genoten onder meer van het groot Jenga blokkenspel, een balspel en veel waterspelletjes, die op de warme dag voor verkoeling zorgden. Omdat de zon erg brandde en het erg druk was bij het water van de Spokeplas, konden de kinderen daar niet terecht. Dankzij de bebossing op en bij de parkeerplaats was er voldoende schaduw op de gekozen locatie.

‘Fantastische dag’

Dertig vrijwilligers zorgden er voor dat alles in goede banen verliep. ‘De sfeer was super. Het was een fantastische dag’, stelt Addo Damhuis. Toen Speelland werd afgelast, moest de organisatie volgens hem door de zure appel heen bijten. De geslaagde speeldag vergoedt veel.

Oud papier

Voor de kinderen was de deelname gratis. Vooral dankzij het geld dat Speelland maandelijks ophaalt met de oud papier actie van de Vensterschool in Noordwolde konden de kosten worden gedekt. Vrijwilligers van Speelland bemannen sinds een jaar telkens één van de drie vrachtwagens van Omrin die het oud papier in de straten ophaalt. Een derde van de totaal opbrengst gaat naar Speelland.