Tal van woning en bedrijfsinbraken in gemeente Steenwijkerland: ‘Buren informeren bij vakantie is verstandig’

Steenwijk - Veel mensen zijn de komende weken nog met vakantie. In de zomermaanden is het inbrekersgilde bijzonder actief. „Een auto van een buurman op de oprit kan een bewoonbare indruk geven”, zeggen teamchef van politie Laura Gosewisch en coördinerend wijkagent Hilda van der Walle.

„En buren informeren bij vakantie is verstandig. Ramen en deuren goed afsluiten en censorlampen die af en toe aanspringen is ook slim.”

Aan de Gagelsweg in Steenwijk deed zich een poging tot woninginbraak voor. „De bewoonster kwam juist onder de douche vandaan en hoorde dat er iemand om haar woning heen liep. Een raampje was kapot en ze hoorde dat iemand zich snel uit de voeten maakte.” De dader is niet in de woning geweest.

Poging tot inbraak

In een recreatiewoning aan het Bovenwijde in Giethoorn is ingebroken. „Uit de woning zijn diverse goederen ontvreemd.” Aan de Krimpe in Oldemarkt bleef het bij een poging tot inbraak. De bewoners kwamen even thuis van de camping en zagen dat de buitenlamp aan de bedrading hing. Ook waren de pluggen uit de muur. „De buren hebben, evenals de bewoners, niets gezien en hebben geen camera’s. Er waren voetsporen op het platte dak, maar verder zijn geen vernielingen geconstateerd.”

Bedrijfsinbraken

Vanuit Blokzijl kwam twee keer een melding van bedrijfsinbraak aan het Scheepsdiep. „Bij een bedrijf werd aan de achterzijde van het pand een raam opengebroken. Alle kantoren zijn doorzocht, en er is ongeveer 2000 euro aan contanten verdwenen.”

Ook bij een wat verderop gelegen bedrijf is ongewenst bezoek binnen geweest. „Onder meer in de loods en een barak, waarin het kantoor is gehuisvest. Daar is niets weg genomen.”

In Scheerwolde was aan het Steenwijkerdiep ook een bedrijfsinbraak. „Er zijn beelden van drie mannen die op het erf lopen. De daders zijn waarschijnlijk door gebruik van een breekijzer of koevoet binnen gekomen.” De buit bestaat uit een Maglite zaklamp en ongeveer honderd euro aan muntgeld. Vanuit een botenloods aan Wetering West zijn twee buitenboordmotoren gestolen. „Er zijn beelden van de mogelijke verdachten.”

Klaarlichte dag

Bij een bedrijf aan de Dolderweg in Steenwijk is op klaarlichte dag ingebroken. „Op camerabeelden is een zwarte Citroën C1 te zien. Uit het voertuig stappen twee mannen. Die lopen naar de werkplaats. Ongeveer twee minuten later stappen ze weer door dezelfde deur naar buiten en verdwijnen met de auto richting Hooidijk.” Er zijn enkele duizenden euro’s weg, in briefjes van 10 en 20 euro. Het muntgeld is allemaal in de kassa blijven zitten.