‘Elkaar accepteren zoals je bent’

Noordwolde - ‘Het geheim van een goed huwelijk?’. Jolle Landman kijkt zijn echtgenote Jannie aan en weegt zijn woorden. ‘Elkaar accepteren zoals je bent. Ook al ben je het niet altijd met elkaar eens.’

Ruim 60 jaar geleden sloeg de vlam over tijdens een dansavond in ’t Olde Vat in Noordwolde. Sinds die tijd zijn ze altijd bij elkaar gebleven. Op 5 augustus 1960 werd er in het gemeentehuis in Wolvega getrouwd. Vorige week was dus de 60-jarige mijlpaal. Met de drie kinderen, hun aangetrouwde kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen werd in deze tijden van corona een bescheiden feestje gevierd. Draaiorgel De Grote Dorus bracht een aubade voor de woning aan de Bovenstreek.

Waterbronnen

Daar trok het echtpaar kort na hun trouwen in bij de ouders van Jolle. Zijn vader begon in 1925 reeds met het maken van waterbronnen bij boeren. Het resulteerde in het familiebedrijf Landman bronbemaling, dat over vijf jaar dus het eeuwfeest hoopt te vieren. Met zijn inmiddels overleden broer Eppie nam de op de Rietvlechtschool als timmerman opgeleide Jolle begin jaren zestig het bedrijf over. Vijftien jaar geleden werd het stokje overgedragen aan zoon Dirk.

Leonidas

De op de Meenthe in Zandhuizen geboren Jannie de Vries was in haar werkende leven coupeuse bij Sjaak Driesen op de Oosterstreek. Op de achtergrond was ze ook betrokken bij de bronbemaling. Beiden hebben zich bijna hun hele leven ingezet voor korfbalvereniging Leonidas. Korfbal was hun lust en hun leven. Zelf speelden ze jarenlang in het eerste. Jolle herinnert zich nog zijn eerste wedstrijd. ‘Dat was in 1948 toen in Noordwolde de tentoonstelling Vlechtende Handen werd gehouden.’ Ook bekleedden beiden bestuurlijke functies. Jolle was ondermeer voorzitter van de groenwitten. Voor hun inzet werden beiden benoemd tot erelid van Leonidas.

Camper

Na hun pensionering werd een camper gekocht, waarmee door Europa veel reizen zijn gemaakt. Ook onder meer Alaska, Nieuw-Zeeland en Australië werden bezocht. In juli koerste de camper nog naar het park Noordwijkse Duinen in Noordwijk, waar het echtpaar drie vakantiechalets heeft. Inmiddels is de camper verkocht, maar korte trips naar de vakantiehuisjes blijven trekken. Hun huis in het Duitse Winterberg staat te koop.

Woningbouw

Met de gezondheid is het redelijk gesteld. Jannie tennist zelfs nog af en toe. Aan het eind van zijn verhaal wil Jolle Landman nog wel een ergernis kwijt. Pal naast zijn woning ligt al jaren een stuk grond braak. Ondanks diverse pogingen lukte het niet om daar woningbouw te realiseren. ‘De gemeente geeft telkens geen toestemming.’