Veelplegende vrouwelijke verdachte winkeldiefstal Meppel: kreeg geen lucht meer door nekklem supermarktmedewerker

Ze is op het oog een hele normale jonge vrouw: een welbespraakte moeder van drie kinderen met een verzorgd uiterlijk. Alleen lijdt de vrouw aan kleptomanie. Als zij onder spanning staat, gaat de inwoonster van Steenwijk winkeldiefstallen plegen. En dat is voor de zoveelste keer gebeurd.

De 34-jarige vrouw, die eerder in Drenthe woonde, zat woensdag voor de politierechter in Assen voor het plegen van een winkeldiefstal bij de Jumbo aan de Rembrandtlaan in Meppel. De vrouw heeft een strafblad van meer dan 16 pagina’s voor diefstal en oplichting. Zij is al jaren (verplicht) in therapie en zat op last van de rechtbank ook al in een veelplegerskliniek. Tot nu toe lijkt niets te helpen. Keer op keer gaat ze weer in de fout.

Afgelopen februari is zij door de rechtbank in Zwolle nog veroordeeld voor winkeldiefstallen. Zij heeft toen onder meer elektronisch toezicht gekregen.

Winkelverbod

Ook mag zij in een bepaald gebied niet in de buurt van supermarkten en winkelcentra komen. ,,Hoe gaat dat dan met boodschappen?”, vroeg de politierechter. ,,Ik bestel boodschappen. Die worden elke maand bezorgd. Ik ga nog wel tanken en naar de bakker.”

Vorig jaar maart is zij in Assen nog veroordeeld voor twee winkeldiefstallen in Meppel, waaronder bij de Albert Heijn. Die keer had zij haar zoontje bij zich.

De diefstal, waarvoor zij zich woensdag moest verantwoorden, werd 15 november vorig jaar gepleegd bij de Jumbo in de Koedijkslanden in Meppel. Een winkelmedewerker betrapte haar op diefstal van boodschappen. De vrouw wilde wegvluchten. Een medewerker van de supermarkt heeft haar toen nogal hardhandig tegen gehouden.

Advocaat: strafvermindering vanwege nekklem

Te hardhandig, vindt haar advocaat. Volgens de raadsman is zij in een nekklem gehouden. ,,Ik heb hier een foto waarop te zien is dat zij letsel in haar gezicht had.” De advocaat vindt dat zij vanwege die nekklem strafvermindering moet krijgen. De vrouw zelf verklaarde dat zij zich er weinig meer van kan herinneren. ,,Ik was erg in de war. Ik weet alleen nog dat ik bijna geen lucht meer kon krijgen.”

De winkeldiefstal heeft zij overigens daarna bij de politie direct bekend. De vrouw werd na vier dagen voorarrest vrijgelaten. Op de zitting bleek dat zij ongeveer een week eerder in een winkel in Overijssel ook was betrapt op een winkeldiefstal. En 23 januari van dit jaar opnieuw. Voor deze diefstallen is zij veroordeeld bij de rechtbank in Overijssel.

Veelplegerslijst

De officier van justitie zei dat de verdachte al jaren op de veelplegerslijst staat. ,,Ze zegt dat zij op het moment van de diefstal in de war was. Dat zegt zij altijd. Dit soort feiten moeten gewoon stoppen. Winkelbedrijven hebben hier ontzettend veel last van.” Dat de vrouw bij haar aanhouding door de supermarktmedewerker in Meppel letsel opliep, heeft zij volgens de officier zelf veroorzaakt. ,,Zij wilde er van doorgaan. Dan heb je niet te maken met politiemedewerkers die gecontroleerd iemand kunnen aanhouden, maar met winkelmedewerkers die onder spanning handelen.”

‘Probleem is nog steeds hetzelfde’

De officier eiste 4 dagen gevangenisstraf (gelijk aan het voorarrest) en een werkstraf van 60 uur. De vrouw wil liever geen werkstraf doen. ,,Mijn man werkt 32 uur en ik zorg dan voor de kinderen. Bovendien ben ik druk bezig met een opleiding om zelf werk te krijgen. Ik weet dat ik goed fout was. Ik weet dat mijn verhaal hetzelfde is. Dat komt doordat mijn probleem nog steeds hetzelfde is. Daarvoor ben ik in therapie. Maar dat is niet het enige. Het is ook iets waar ik zelf dagelijks tegen knok.”

De politierechter zei dat de vrouw het haar niet gemakkelijk maakt. ,,We kunnen u niet bijhouden. De ene zaak is nog niet afgerond en dan is er bij een andere rechtbank weer een andere. Ik vind het wel belangrijk dat de therapie doorgaat. Wat betreft de nekklem: we weten niet of het echt een nekklem was. En u brengt zichzelf ook in deze situatie. De winkelbediende had blijkbaar moeite om u in bedwang te houden.” De vrouw is veroordeeld tot 30 dagen celstraf, waarvan 26 dagen voorwaardelijk. 

 

Door: Daniëlle Molenaar