Ondernemen in Meppel: Bart Lever
Door Bart Lever

Voorbereiden op de opvolging in je bedrijf is belangrijk

Heb je al een opvolger in gedachten? Grote kans van niet. Want veel ondernemers denken onvoldoende na over wie het bedrijf gaat overnemen als ze zelf met pensioen gaan, ziek worden of overlijden.

Toch kun je je goed voorbereiden, ook als nog niet duidelijk is wie het bedrijf voortzet. Als het dan eenmaal zover is, kun je makkelijker schakelen. Dat is goed voor jou maar ook voor je bedrijf. Je kunt je voorbereiden door te structureren. Door een structuur van bv’s op te zetten, ben je beter beschermd als je zaken ooit minder gaan. Maar het maakt je ook flexibel bij de opvolging. Zo kun je je oudedagsvoorzieningen, beleggingen, bedrijfspanden en de bedrijfsactiviteiten van elkaar scheiden. De volgende generatie kan op deze manier de bedrijfsactiviteiten overnemen terwijl je bijvoorbeeld de beleggingen als je eigen appeltje voor de dorst houdt. Ook houd je zelf de zeggenschap over je oudedagsvoorziening. En door een testament te maken.

Voorsorteren

In je testament kunt je ook voorsorteren op de opvolging door de nieuwe generatie. Je kunt bijvoorbeeld vastleggen of je partner al dan niet een rol speelt bij de opvolging en welke onderdelen van je bedrijfsstructuur bij welke persoon terecht moeten komen. Een voorbeeld: je partner zal je niet opvolgen in het bedrijf, maar je wilt je partner na je overlijden wel recht geven op de opbrengst van de beleggingen. Je kunt deze situatie beschrijven in je testament. Je kunt er met het testament bijvoorbeeld ook voor zorgen dat de bedrijfsactiviteiten bij je kinderen terecht komen.

Belasting

Fiscale voordelen? Die moet je van tevoren goed regelen. In de wet staat dat degene die bedrijfsactiviteiten geschonken krijgt of erft over een groot deel van de waarde geen schenk- of erfbelasting hoeft te betalen. Of deze regeling nog bestaat op het moment dat je overlijdt, is maar zeer de vraag. Deze belastingvoordelen staan namelijk onder druk. Daarom kiezen sommige ondernemers ervoor om het bedrijf nu al fiscaal voordelig over te dragen door middel van een schenking. En dat terwijl ze zelf nog gewoon baas over eigen bedrijf blijven.

Wil je meer weten hierover? Lees dan verder op www.lever.nl of kom gewoon bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van je mogelijkheden.

 

Notaris Bart lever

Het Notarieel | Notaris Lever