Lokale botenbouwer levert tweehonderdste boot af

Giethoorn - Vier jaar geleden leverde botenbouwer Han van Vossen zijn honderdste boot van het type Greensilver 500-E af aan de eigenaren van een luxe resort in Giethoorn. Niet zo lang geleden was dat aantal verdubbeld, een teken dat de belangstelling voor de boten groot is.

Het bedrijf van Van Vossen is gevestigd in Giethoorn. Hoewel hij klanten door het hele land en ver daarbuiten heeft, kwam ook het tweehonderdste exemplaar van deze boot dicht bij huis terecht. Harm Brunink van Botenverhuur Brunink aan de Hylkemaweg werd de trotse eigenaar.

Echt toevallig was dat niet. De complete verhuurvloot van Brunink - bestaande uit tien boten - is gebouwd door Han van Vossen, een blijk van tevredenheid. Als een van de eersten bestelde hij in 2011 een Greensilver 500 bij hem. Daar heeft hij er inmiddels zes van. De andere vier zijn van het type Greensilver 480, een slagje kleiner. Brunink nam het bootverhuurbedrijf in 1995 over van zijn vader en bouwde in de loop der jaren goede contacten op met Van Vossen. Van Vossen begon zijn bedrijf in 1996. Nu, bijna een kwart eeuw later, heeft hij een indrukwekkende serie boten ontwikkeld die breed inzetbaar zijn. De teller staat onderhand op vijfhonderd.

Nieuwste batterijtechniek

De boot is voorzien van de nieuwste batterijtechniek. In plaats van de conventionele loodzuuraccu’s zit er in de Greensilver 500-E een Lithium-accupakket. Daarmee bereikt de boot een snelheid van 7 kilometer per uur en kan er maar liefst tien uur achter elkaar gevaren worden zonder de batterij op te laden. ,,Hierdoor kunnen huurders nu ook langere tochten buiten Giethoorn maken”, zegt Brunink. ,,Dat is goed voor de zo gewenste spreiding van de toeristen over het hele gebied.” Dit accupakket (24 V, 200 Ah, 80 kg) is wel bijna drie keer zo duur als een gewoon pakket. ,,Maar die investering betaalt zichzelf weer terug.”

Als twee bekende gezichten in Giethoorn weten ze wat het is om met de grote toestroom van toeristen om te springen. Vanwege corona blijven de Chinezen op dit moment massaal weg, al blijft het druk op en naast het water. Brunink: ,,Er zijn heel veel mensen uit eigen land die ons mooie dorpje weten te vinden.”

Veel reden tot klagen hebben beide heren dan ook niet, ook al houdt het coronavirus het land en een tijdje in zijn greep. Nu veel mensen vakantie in eigen land vieren, krijgt Van Vossen vanuit het hele land aanvragen van bootverhuurders of hij boten kan leveren. ,,Maar ik kan simpelweg niet aan die vraag voldoen.”