Geen transferium in Giethoorn, wethouder denkt aan dynamisch parkeersysteem

Giethoorn - Er is geen draagvlak, noodzaak of nut wat betreft de aanleg van een transferium aan de rand van Giethoorn. Dat meldde wethouder Bram Harmsma tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond. Hij reageerde hiermee op vragen van meerdere fracties tijdens het bespreken van de toekomstvisie voor het dorp.

Parkeren blijft een gevoelig punt voor Hollands Venetië. De auto lekker dichtbij om het de bezoekers zo makkelijk mogelijk te maken of waken voor een teveel aan blik in de dorpskern? Het blijft balanceren. In de visie werd gesproken over het buiten het centrum houden van de auto’s van de massa. Maar de komst van een omvangrijk transferium is niet het antwoord, aldus Harmsma.

De bestaande capaciteit kan de toestroom prima aan, maar op drukke dagen wordt het even spannend. ,,Als overloop gebruikten we vroeger nog wel eens een weiland, maar dat moeten we wat betreft de toekomst niet willen.”

Elektronische bordjes

Een concreet idee is de installatie van een dynamisch parkeersysteem. Hiervoor heeft Steenwijkerland vier ton op de plank liggen. Dit systeem bestaat uit een aantal elektronische borden die bezoekers niet alleen wijzen richting bestaande parkeerplaatsen en hoeveel vrije plaatsen er nog zijn. Bezoekers krijgen zo eenvoudig inzicht waar ze hun auto kwijt kunnen en dat moet ook zorgen voor een betere spreiding, is het achterliggende idee.

Deadline

Naast het parkeren kaartte diverse partijen ook andere zaken aan. Zo ontbreekt het nog steeds aan een vaarbeleid (BGL) en is het nog steeds de vraag wat er met de aangekochte aanwinsten zoals de molen aan de Kerkstraat en boerderij Rodermond in de Gieterse polder (CDA) moet gebeuren. Van laatstgenoemde vroeg fractievoorzitter Jan Vredenburg of Harmsma een harde deadline voor wat betreft een concreet voorstel. Zoals maart.

Harmsma zegde toe al dit najaar met enkele voorstellen naar de raad kan stappen.