Korfballers zetten na lange 'coronastop' eerste stappen in veldcompetitie

Nijeveen - Een klein halfjaar na het abrupt stilleggen van de competities vanwege de coronacrisis mogen de (team)sporters hun degens - onder een streng regime van protocollen - weer in competitieverband kruisen. Hier volgt een vooruitblik op de veldkorfbalcompetitie die dit weekend begint.

Het KNKV besloot de veldcompetitie 2019-2020, die tot de helft gevorderd was, als niet-gespeeld te beschouwen. Een zure appel voor ploegen die riante uitgangsposities hadden bemachtigd, een meevaller voor ploegen in de gevarenzone.

Ruggengraat

Ereklasser DOS’46 doet met een compleet nieuwe formatie een nieuwe gooi naar prolongatie van het landskampioenschap op het veld. Bekende gezichten als Geertje Hoekstra (gestopt), Fenna de Jong (Oost-Arnhem), Nienke Hintzbergen en Jelmer Jonker (beiden PKC) en Marieke Klaver en Harjan Visscher (beiden Fortuna) zijn vertrokken. Daarmee verloren de Nijeveners tevens hun ruggengraat, met ervaring en scorend vermogen. Jesse de Jong revalideert van zijn knieoperatie (‘afgescheurde kruisband’).

DOS’46 is erin geslaagd ambitieuze, jonge talenten binnen te hengelen: Tessa Lap (OWK), Eline van Veldhuizen (Wageningen), Kim van Dalen en Melvin Frieswijk (beiden SCO) en Melanie Guldenaar (AVO).

Met het aantrekken van Edwin Bouman werd de vacature van hoofdtrainer-coach ingevuld. Met z’n assistenten Rick Wessel en Wilbert Leendertse staat deze Bennekommer, die de afgelopen vier seizoenen aan het roer stond bij AW.DTV, voor de niet-geringe opgave een nieuw basisteam te smeden. „Ik zie het als een uitdaging.” stelt Bouman. „DOS’46 is een ambitieuze vereniging met jonge spelers en veel kwaliteit. Er komt een ander team te staan dan vorig seizoen, dat is logisch. Het zal zich moeten focussen op het collectief. Veldkorfbal is werkkorfbal. Er zit veel emotie, veel strijdlust in de groep, die gretig is. Op het veld gaan we oefenen voor de zaal en werken we zo naar een basisteam toe. We gaan werken met een roulerende selectie. Het is nu te gevaarlijk om met zo’n korte voorbereiding al te kiezen voor een vast team van vier om vier. De ruime wisselmogelijkheden vormen mooi gereedschap voor een coach.”

Sleutelen

Ook eersteklasser KIOS uit Ruinerwold werd geconfronteerd met een spelersverloop. Zo gaven Daniek van der Wal (De Parabool), Hilde Tabak (knieblessure), Annemiek Werners (studie), Daan Voest (knieblessure), Jurgen Lucas (trainer-coach Thrianta) en Ernst Kuik (tijd en motivatie) aan niet langer beschikbaar te zijn. Het wordt voor trainer-coach Adri Kok, die de scepter overnam van het duo Christiaan en Haralt Lucas en van 2012 tot 2017 de inmiddels 100-jarige club ook onder zijn hoede had, sleutelen aan een nieuwe formatie: „We zitten door blessures wat dun in de heren. Het is absoluut de bedoeling mee te doen om de bovenste plekken.” Janita Zantinge, Janneke de Lange, Marlissa Noord, Lisanne Koster (ex-DOS’46), Danni Dingsté (ex-DOS’46), Roger Nijdam, Ramon Karsten en Martijn Ziel moeten die ambities gestalte geven.

Voor tweedeklasser ZKC’19 was het zuur dat de veldcompetitie uit de boeken werd geschrapt. De Zuidwoldigers stevenden immers, met een voorsprong van vijf punten op naaste concurrent Rodenburg, op het kampioenschap af. Hoofdtrainer-coach Jan Bijkerk, die andermaal met Maarten Feenstra en Evert Krikken de technische staf vormt, is helder in zijn verwachtingen: „We moeten er twee klassen bovenuit steken. We moeten onszelf uitdagen gewoon de beste te zijn.” Het basistiental wordt gevormd door Melissa Rijstenberg, Marlieke Krikken, Elske Oord, Ieke Kruit, Jolien Ubels, Tom Rijstenberg, Adriaan Dusée, Hielke Oostveen, Kristian Krikken en Maikel Vos.

Derde klasse

In de derde klasse A kan een kruis worden gezet op het affiche van de streekderby tussen Koru en RoReKo. De Uffelters hebben zich teruggetrokken uit de competitie. Voorzitter-speler Bas Bovenkamp: „We hebben in overleg met het team deze moeilijke keuze moeten maken. Van zeven dames zijn we teruggevallen naar drie dames.” Bea Schotanus en Anita Taam haakten af vanwege een zwangerschap, Feline Siepel is ziek en het herstel van Kim Hilberts liep door corona vertraging op. Bij de heren hing Niel Hilberts de schoenen aan de wilgen.

Bij RoReKo uit de Wijk kunnen Henk Huising en Gert Flinkert als trainer-coaches over dezelfde heren als vorig seizoen beschikken: Nico Broekert, Jasper Ploeg, Chris de Gorter, Frank Donker en Gert Flinkert. Bij de dames viel Leonie de Jong vanwege een zwangerschap af en haakte Meerthe Kuipers vanwege de vrees voor corona af. Marloes Ham, Suzan Hindriks, Mandey Huisjes en Iris Leffers vormen het damesviertal. Huising gaat niet mee naar de uitwedstrijden: „Ik heb geen zin in een volle auto te zitten met een mondkapje op. We gaan in eerste instantie voor handhaving.”

Bij vierdeklasser Noveas uit Steenwijk kan trainer-coach Gert Bakker komend seizoen niet beschikken over Samantha Taam (studie). Haar plaats wordt ingenomen door Sian van der Terp, die net als Harjan Keizer de overstap van de A-junioren naar de senioren maakt. Yorrin Gritter is na een studieverblijf in Noorwegen weer beschikbaar en vormt met Patrick Bakker, William Smit en Hans Mulder het herenviertal. Bij de dames wordt gewerkt met een vijftal: Lotte van der Terp, Sian van der Terp, Nelleke Kloosterman, Femke Willems en Anna Hofstra. Bakker: „Ik hoop dat we kunnen meedoen om de prijzen. Het is wel lekker om nu eens andere tegenstanders te hebben.”

Krappe bezetting

In het breedtekorfbal hebben diverse clubs uit deze regio te maken met een krappe bezetting.

Zo heeft d’Ommerdieck uit Nieuwleusen noodgedwongen een ploeg teruggetrokken. Loes van de Wetering: „Een aantal mensen heeft aangegeven dat zij geen wedstrijd willen spelen vanwege de vrees besmet te raken door corona en dat daardoor hun werk in gevaar komt. Het zal elk weekend een puzzel worden om een achttal in het veld te krijgen.”

Ook MEKO’74 uit Meppel, dat overstapt van de zondag- naar de zaterdagcompetitie, zit krap in z’n jasje. Het brengt het volgende team binnen de lijnen: Mariska Tien, Lisette de Coo, Anousca Schreuder, Jorinde Mulder, Ronald Dorenbos, Alwin Hoeve, Julia de Coo, Tik Vos en Daniël Oppenhuizen.

Bij KIA uit Koekange kan trainer-coach Harry Scheper over vijf dames en elf heren beschikken: „Door te rouleren bij de heren spelen we steeds in een wisselende samenstelling.” Jeanet Scheper is gestopt, Daniëlle Gritter stapte over naar de midweek en Marieke Bouwer is om de week beschikbaar.

Bij Samen Een uit Giethoorn worden de clubkleuren komend seizoen verdedigd door Erik-Jan Slomp, Jan Scholtens, Erwin Gorte, Jacob Bijl, Jitse Dijkstra, Rena Scholtens, Merel Koppers, Ali Henkel, Lucienne Woltman, Rita van der Linde, Alita Bijl en Barbera Dijkstra. Van Kim Smit, Bas Winter en Mark Gorte werd afscheid genomen.

In vergelijking met vorig seizoen is er bij VeFo niets veranderd aan de samenstelling. Trainer Patrick de Boer, die met Wolter-Jan Mulder de coaching verzorgt: „Bij de dames rouleren we in een poule van een stuk of tien.” De Boer geeft verder training aan het B- en aan het C-team van het samenwerkingsverband KIA/VeFo. Voor deze jeugdteams, die voorheen wisselend in gele of rode shirts speelden, is een eigen shirt ontworpen.