Steenwijkerland heeft binnenkort een nieuw vaar- en verhuurbeleid; verhuur- en rondvaartboten gaan betalen voor het varen in de Dorpsgracht

Steenwijkerland - De gemeente Steenwijkerland is bezig met het opstellen van nieuw vaar- en verhuurbeleid dat vanaf 2021 zal gaan gelden. Het nieuwe beleid houdt onder andere in dat verhuur- en rondvaartboten gaan betalen voor het varen in de Dorpsgracht in Giethoorn.

Ook vervalt het maximaal aantal verhuur- en rondvaartboten. Verder komen de maximale afmetingen van rondvaart- en verhuurboten te vervallen.

In strijd met Europese regelgeving

De oude vaarverordening is niet meer actueel en in strijd met Europese regelgeving, luidt de toelichting van de gemeente Steenwijkerland. Daarnaast is de toegenomen drukte van verhuur- en rondvaartboten op sommige momenten in de Dorpsgracht in Giethoorn een reden om het beleid aan te passen.

Een werkgroep waarin Gieterse ondernemers en inwoners vertegenwoordigd zijn heeft verschillende mogelijkheden onder de loep genomen, waaronder ook het betalen voor het varen door de Dorpsgracht om de drukte beter te kunnen regelen. „ Er ligt volgens mij nu een mooi voorstel waarin we een goede afweging hebben gemaakt tussen de verschillende belangen”, aldus Bram Harmsma, wethouder recreatie en toerisme.

Infoavonden

Voordat het vaar- en verhuurbeleid definitief wordt vastgesteld door de gemeenteraad, gaat de gemeente in gesprek met de werkgroep en worden meerdere informatieavonden belegd. Hier wordt het beleid toegelicht en kan erop gereageerd worden. „Op basis van de reacties kan het beleid nog aangescherpt worden”, zegt Harmsma.

Verschillende tarieven

Ook houdt het nieuwe beleid in dat alle verhuur- en rondvaartboten op termijn elektrisch aangedreven worden. Verhuur- en rondvaartboten betalen verschillende tarieven, afhankelijk van de grootte van de boot. Laag tarief voor houten punters: 50 euro: basistarief voor smalle verhuurboten en rondvaartboten: 500 euro en hoog tarief voor brede boten: 1500 euro. Boten die door vakantieparken en B&B’s aan klanten worden uitgeleend vallen ook onder de verhuurboten;.

Verhuur- en rondvaartboten mogen geen nieuwe ligplaats in de Dorpsgracht, Jan Rozengracht, Jan Bolsvaart, Smitsvaart en de Cornelisgracht in Giethoorn innemen.

Infoavonden

Er zijn meerdere informatieavonden. In verband met de coronamaatregelen moeten bezoekers zich van tevoren aanmelden voor deze avonden.

Kulturhus – Giethoorn, Eendrachtsplein 1: Donderdag 10 september om 18:30 – 19:30 inwoners; donderdag 10 september om 20:00 – 21:00 ondernemers; maandag 14 september om 18:30 – 19:30 inwoners; maandag 14 september om 20:00 – 21:00 ondernemers.

Scheerwolde – De Wielewaal, Scheerwolderweg 26; dinsdag 15 september om 18:30 -19:30 inwoners; dinsdag 15 september om 20:00 – 21:00 ondernemers.

Meer weten en aanmelden?

www.steenwijkerland.nl/giethoorn

Inwoners en ondernemers die de informatieavonden willen bezoeken, kunnen zich aanmelden bij linda.de.graaf@steenwijkerland.nl en daarbij aangeven welke datum hun voorkeur heeft en of ze inwoner of ondernemer zijn. Per bijeenkomst kunnen maximaal 20 personen komen.