Lezingen KUNST in de openbare ruimte

Steenwijk Op initiatief van de Commissie Beeldende Kunst Steenwijkerland (CBK) en in samenwerking met Rabo Theater de Meenthe komt er een serie van vijf lezingen over Kunst in de openbare ruimte.

Beeldend kunstenaar Theo Jansen, bekend van zijn strandbeesten, bijt de spits af op 30 september. Hij zal vertellen over zijn passie, het creëren en de te overwinnen moeilijkheden, van eerste schets idee tot en met de oplevering van zijn beesten.

Theo Jansen studeerde van 1967 tot 1975 natuurkunde aan de toenmalige Technische Hogeschool Delft. Na het verlaten van deze opleiding besloot hij verder te gaan als kunstenaar. De eerste zeven jaar schilderde hij. In 1980 bouwde hij een vliegende schotel (vijf meter doorsnede, flitsende lichten en een piepend geluid) die over Delft vloog en de stad in beroering bracht.

Strandbeesten

De thema’s in zijn werk zijn evolutie, leven en verbeelding. Het feit dat wij bestaan is iets wat hem fascineert en intrigeert. Zijn werk is een optelsom van diverse processen. Jansen staat vaak op met een nieuw idee, hij bestudeert het idee, maakt er soms een tekening van of gaat meteen aan de slag. Met elektriciteitsbuis als voornaamste ingrediënt maakt hij grote kinetische wezens die door de wind bezield raken en elegant over het strand bewegen. Theo streeft naar zelfredzaamheid van zijn ‘strandbeesten’ en dat zij zelfstandig kunnen overleven op het strand. Hij ziet de verschillende generaties van zijn beesten dan ook als een soort evolutionaire ontwikkeling.

Meer lezingen

Later dit jaar en begin volgend jaar geven vier andere gerenommeerde kunstenaars een lezing. Zij werken allemaal zowel nationaal als internationaal en hebben een lange staat van dienst. Het gaat om Maarten de Reus (28 oktober), Giny Vos (25 november), Bruno Doedens (27 januari 2021) en Marijke de Goeij (24 februari 2021).

Kunst doet ertoe

„Zeker in deze warrige coronatijd wordt duidelijk hoezeer KUNST in al zijn geledingen ertoe doet. We kunnen eenvoudig niet zonder. Het is geen luxe, de culturele en creatieve sector is van levensbelang in een samenleving. Deze serie laat zien waar beeldend kunstenaars toe in staat zijn en wat dat aan schoonheid oplevert. Dat biedt hopelijk veel mensen troost of houvast”, aldus Niko van der Klugt, voorzitter van de CBK.

De lezing vindt plaats in de Meenthe. Reserveren is gewenst: tel. 0521-514004 of online info@demeenthe.nl.