‘Mountainbikers willen graag koersen over stadswallen’

Tuk - De liefde voor de wielersport is er één voor het leven. „Toch heb ik van de Tour de France nog niet veel gezien.” De Tour in september? „Nee, dat is het niet. Ik zie een paar beelden en de uitslagen. Nou ja dat is het ook wel”, zegt Frank Veen.

Het jurylid uit Tuk merkt op dat hij de wielersport enorm heeft gemist. „Vanaf maart was het klaar vanwege corona. Niks meer. Dat doet heel veel pijn. Ik verheug me altijd op wedstrijddagen. Dat was vroeger al zo.” Veen is als jurylid van de KNWU bezig met tijdregistratie.

Er is weer wat mogelijk. Veel is er nog niet in Nederland. „Toch heb ik een paar wedstrijden in de agenda staan. De Ronde van Overijssel op 26 september, het Nederlands kampioenschap voor jeugd mountainbike op de Woldberg zaterdag 3 oktober en een MTB marathon ergens volgende maand.” De KNWU heeft zich er sterk voor gemaakt om in ieder geval dit jaar een NK te laten verrijden in alle wielerdisciplines. „Afgelopen zaterdag was het NK Streetrace in Oldebroek. Daar was ik als jurylid. Och, het leukste was misschien wel die wedstrijdjes met loopfietsjes voor kinderen van twee tot en met vijf jaar. Dat is zo prachtig mooi om te zien.”

Oerwoud aan regels

Het oerwoud aan regels in coronatijd is volgens Veen de reden dat organisaties nu niet staan te trappelen om een wedstrijd uit te schrijven. „Er moet sprake zijn van eenrichtingsverkeer, niet meer dan zoveel mensen op het parcours, speciale parkeerplaatsen, ontsmettingsmiddelen op allerlei locaties, mondkapjes, en ga zo maar door. En dat moeten vrijwilligers regelen in hun beperkte vrije tijd, want de meesten werken gewoon.” Vanwege de griep is ook het kruis gegaan over de Streetrace competitie van Noordoost Nederland. Deze competitie zou voor het derde jaar op rij worden gehouden. „Jammer, want deze races zijn populair. Begonnen met wedstrijden op vier locaties. Dit jaar ging het al om tien. Per wedstrijd hadden we alleen al zo tussen de tachtig en honderd rijders zonder licentie. Alles bij elkaar moet je gemiddeld denken aan zo’n driehonderd fietsers aan het vertrek. In Oldebroek deden vorig jaar dertig dames mee. Dat is uniek.” De Streetrace organisatie richt zich nu op 2021. „De datum en locatie voor het NK is al geprikt, 13 juni in Norg. Nijeveen zal ook niet ontbreken, daar is de Streetrace tijdens het dorpsfeest. In Franeker is de koers in de periode van de agrarische dagen. En in Emmen wordt de Streetrace jaarlijks gekoppeld aan de wielerkoers Gouden Pijl.”

Niks in Steenwijkerland

In Steenwijkerland, waar in het verleden finales waren van de MTB Benelux competitie en NK-‘s in Kuinre en op de Woldberg, is al jaren niks meer. Veen noemt het wel een lichtpuntje dat er binnenkort een NK mountainbike voor jeugd wordt gehouden in de bossen van de Woldberg. „Maar verder staat geen enkele kern in deze gemeente meer op de kalender.” Dat doet zichtbaar en hoorbaar pijn. „Vroeger had je de gevreesde rode brigade uit Tuk en Steenwijkerwold. Wielerteams als die van Ten Veen en Visscher-Holland zijn er ook niet meer. En de Stichting Mountainbike 2000 Steenwijk bestaat nog uit twee mensen.” Veen trok zestien jaar lang de kar. „Maar er zijn eenvoudig weg geen vrijwilligers meer te vinden om de boel op poten te zetten. Een tiental heb je minimaal nodig. Zelf wil ik best wat doen, maar dan liever in een ondersteunende en adviserende rol. Mijn maatje Jan Hendriks wil altijd meedoen, en Emiel Bezembinder is ook gek van fietsen. Maar ja, dan heb je drie mensen. Destijds heb ikzelf de stichting opgericht, samen met Bert Vis en Jan van Rosmalen. Er gebeurde toen veel, nu niets meer.”

Een koppeling van een jaarlijkse Streetrace aan het criterium van Steenwijk, zoals in Emmen, lijkt ook voor hier niet zo’n gekke optie. „Dat zou best leuk kunnen zijn. Maar mountainbikers houden van uitdagingen. Ze laten fietsen over het stratencircuit waar later die dag ook de profs rijden is voor hen geen optie. Niet uitdagend genoeg. Je zou dan een parcours moeten uitzetten over de stadswallen en mogelijk het centrum. Ook dan geldt wel dat je mensen moet hebben om een parcours op te bouwen en hand en spandiensten te verrichten. Zonder helpende handen kun je niks.”