Man krijgt celstraf voor neersteken vriend na drank en lachgas

Steenwijk – Voor het neersteken van een 18-jarig slachtoffer in Steenwijk heeft een 21-jarige man donderdag een celstraf gekregen. Hij stak na afloop van een feest buiten zijn plaatsgenoot en kennis neer.

De dader kreeg twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De steekpartij had plaats in de nacht van 10 november vorig jaar. Het slachtoffer wist zich naar huis te slepen waar hij voor de voordeur in elkaar zakte. De politie trof een lang bloedspoor aan in de stad. Als de verdachte de volgende dag wordt gehoord, weet hij nog redelijk tot in detail wat hij die avond genuttigd had.

Cognac, wodka en lachgas

Na drie glazen cognac, vier glazen wodka en zes of zeven glazen bier nam hij een teug lachgas, weet hij nog. Het latere slachtoffer komt hij buiten tegen als hij het feest verlaat. Na een stoeipartij haalt hij in de woning een groot mes. Dat hij daarna de jongen neersteekt, kan hij zich niet meer herinneren. Volgens getuigen was de de man tijdens de stoeipartij door het latere slachtoffer hard geslagen.

De rechters in Zwolle vinden een poging tot doodslag bewezen. Door met een mes op iemand in te steken neem je bewust het risico dat het slachtoffer kan overlijden. Tegen de man was 2,5 jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist. De vader van het slachtoffer vorderde een miljoen euro van de dader. Het gezin heeft het nog altijd moeilijk met de steekpartij. Een dergelijk hoog bedrag is uitzonderlijk. De rechtbank wees een vordering van 3.400 euro toe.