Omstreden landmarks Weerribben-Wieden voorlopig in de ijskast

Steenwijk – De omstreden landmarks die als welkomstpoorten op verschillende plekken in de Kop van Overijssel moeten verrijzen, gaan voorlopig de ijskast in. Dat liet wethouder Bram Harmsma weten tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond.

Tijdens de behandeling van de toerisme- en recreatievisie voor de Weerribben-Wieden stelden meerdere partijen daar vragen over. Jan van Beekhuizen (CDA) gaf aan weinig te voelen voor het plaatsen van onbegrijpelijke kunstwerken. Liever zag hij iets karakteristiekers zoals bijvoorbeeld in de vorm van spinkopmolens. Landmarks zijn prima maar wel iets die iets zegt over de identiteit of de historie van de regio en dus niet iets waar de gemiddelde bezoeker geen touw aan vast kan knopen.  

Harmsma liet weten dat de landmarks inmiddels een lagere prioriteit hebben. ,,Vooral gezien het gebrek aan draagvlak.” Dus voorlopig wordt het plan geparkeerd.  

In december 2019 ging de gemeente akkoord met een voorstel van de stichting Weerribben-Wieden om vanaf 2020 landmarks te plaatsen bij onder meer invalswegen, vervoersknooppunten, binnen de natuurgebieden en bij de Zuiderzeestadjes als herkenbare bakens voor de bezoekers.  

Het ontwerp voor de toegangspoort bij Beukerssluis riep meteen een karrenvracht aan negatieve reacties op. Op sociale media noemden mensen de toegangspoort lelijk en verspilling van geld.