Steenwijkerland koerst af op een tekort van 8,9 miljoen euro in 2024

Steenwijk - De gemeente Steenwijkerland stevent af op een tekort van 8,9 miljoen euro in 2024. Dat liet wethouder Marcel Scheringa weten tijdens de raadsvergadering op dinsdagavond: ,,Het is een ongekende situatie, eentje die we nog nooit eerder hebben meegemaakt.”

Om het huishoudboekje van de gemeente weer vlot te trekken, zijn draconische maatregelen nodig. Welke dat zijn, kon Scheringa nog niet aangeven. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan een bezuinigingspakket. Voor dit jaar wordt er gewerkt aan een maatregelen die 1 miljoen euro aan besparingen moet opleveren. Zonder ingrijpen zou het tekort over 2020 oplopen tot 3,1 miljoen euro, liet hij weten. 

In 2021 ligt het verwachte tekort op 7,7 miljoen, dat in de komende drie jaar verder oploopt naar 8,9 miljoen, rekende hij de raad voor.

De oorzaak ligt volgens de wethouder vooral in de te kleine bijdrage die Steenwijkerland van het Rijk ontvangt. De coronacrisis heeft ook impact gehad. De gevolgen van het virus zullen nog lang voelbaar zijn. Verwachting is namelijk dat het aantal uitkeringsgerechtigden de komende jaren hard zal stijgen. De kosten voor het sociale domein rijzen ook steeds meer de pan uit.  

Hoewel de raad pas tegen het einde van het jaar zich weer gaat buigen over de financiën van de gemeente, leek het Scheringa gepast om de raad nu alvast te informeren over de zorgelijke toestand. ,,Want het wordt nog een gepuzzel om met treffende maatregelen te komen.”  

Dit gaat pijn doen

Steven Bunt (PvdA) vroeg of Scheringa alvast een voorschot kon geven op de te nemen maatregelen. ,,Nee, daar kan ik nog niets over zeggen. Maar dit gaat de samenleving op meerdere fronten raken. Dit gaat pijn doen.” De wethouder liet wel ontvallen dat er waarschijnlijk gekeken wordt naar een efficiëntere opzet van het sociale domein. 

Steenwijkerland sluit zich dan ook aan bij een motie die door meerdere gemeenten bij koepelorganisatie VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) wordt ingediend met de roep om meer geld vanuit de landelijke overheid.