Ook in Steenwijkerland sneuvelen de warmterecords

Steenwijkerland - Nooit eerder kwam in De Bilt zo laat in september de maximumtemperatuur boven de 30 graden uit. Op het KNMI hoofdstation werd 31,4 graden Celsius genoteerd. Daarmee schrijft 15 september 2020 geschiedenis in de lijst met warmterecords die we met name de laatste jaren steeds weer zien. E

lders in Nederland werden de temperatuurrecords ook scherper gesteld. De KNMI-stations in Hoogeveen en Marknesse noteerden 30,6 en 31,0 graden Celsius als hoogste waarde. Ook dat zijn waarden die niet eerder zo laat in de septembermaand daar zijn gemeten.

31 graden in de schaduw

Op de uitkijktoren op de Woldberg was het dinsdagmiddag ook bijzonder warm. De zuidwestelijke helling lag volop in de zon, waardoor daar de temperatuur hoog opliep. Met een kleine handthermometer registreerde KNMI meteoroloog Jacob Kuiper op de top van de 24 meter hoge toren in een beperkte schaduwplek een temperatuur van ruim 31 graden aan het einde van de middag. Normaal wordt de luchttemperatuur gemeten in de schaduw in een thermometerhut op anderhalve meter boven de grond.

Het feit dat nu de tropische grens van 30 graden zelfs op grotere hoogte werd overschreden, geeft aan dat ook Steenwijkerland een unieke warme septemberdag heeft meegemaakt.