Bjarne Bouwer maakt Internationaal Nacra 17 debuut; Olympische Spelen blijven in zicht

Giethoorn - Bjarne Bouwer uit Giethoorn en Laila van der Meer uit Grou varen in de Nacra 17, een foilende (boven het water varende) en de snelste boot aanwezig op de Olympische Spelen. Afgelopen weekend maakten zij met een 15de plaats hun internationale debuut tijdens de Kieler Woche in Duitsland.

Na overwinningen in de Nacra Open Challenge Cup in Hellevoetsluis en de Nacra 17 Dutch High Performance Regatta in Medemblik, stond afgelopen week de Kieler Woche in Duitsland op het programma. De Kieler Woche is een van de eerste grote internationale wedstrijden die weer doorgang kon vinden. Normaal is de Kieler Woche in juni, maar vanwege corona werd deze verplaatst naar september.

Sterke bezetting

Door de lange regatta pauze vanwege corona stond er dit jaar een uitermate sterke bezetting aan de start. Alle olympische teams wilden checken hoe ze de pauze overleefd hebben en hoe ze er voor staan. Er was plaats voor 30 boten, waarvan er zich al 10 (uit verschillende landen) voor de Olympische Spelen in Tokyo hebben geplaatst.

„Het was ongelooflijk spannend om voor de eerste keer tussen de big boys te varen en dan ook nog zo lekker te presteren”, vertelt Bjarne. „Dit motiveert ons enorm om verder te gaan en geeft aan dat we de goede dingen doen. Het voelt super om meerdere races mee te kunnen strijden met teams op Olympisch niveau. Dit smaakt naar meer.”

Jongste team

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer waren met 20 en 17 jaar verreweg het jongste team. Niets is spannender om voor het eerst tegen wereldberoemde iconen te varen die samen een gros aan Olympische-, WK- en EK medailles bij elkaar hebben gevaren. Na twee dagen medium wind (13-15 knopen) en 2 dagen zeer harde wind (18-25 knopen) en metershoge golven eindigden ze op de 15de plek. Precies tussen de landen die nu nog strijden voor het laatste Europese ticket voor de Olympische Spelen in Tokyo.

Kansen

Normaal gesproken zou het duo direct voor dit resultaat getekend hebben. Echter zagen Laila en Bjarne al weer veel mogelijkheden zich verder te verbeteren. Samen varen ze in TeamNL en mikken ze op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, maar als ze een kans krijgen voor Tokyo, dan gaan ze deze niet laten liggen.

Aankomend weekend trainen ze in Medemblik. De volgende regatta is over 2 weken, het Europees Kampioenschap in Attersee, Oostenrijk.