Sara Muis exposeert met foto’s rietsnijders

Kalenberg - Met haar bekroonde zwart/wit fotoserie over rietsnijders in De Weerribben exposeert Sara Muis uit Ossenzijl momenteel in het voormalig kerkje in Kalenberg.

„Opgegroeid in een van de mooiste gebieden van Nederland heb ik, als kind al, leren genieten van de Weerribben. Mijn ouders hebben mij leren kijken naar al het moois om me heen. Dat, en de rietcultuur waar mijn vader en opa zich met hart en ziel voor inzetten -op hun eigen manier- is eigenlijk verweven in mijn hele bestaan”, vertelt Sara Muis.

Hard en eenzaam

Ze liep al jaren met het idee rond om een fotoserie te maken van deze rietsnijders. „Om de wereld te laten zien hoe hard, zwaar eenzaam en prachtig dit uitstervende beroep is. Ik heb mijn vader gevraagd om met me mee te gaan en zo zijn we maanden lang in de winterperiode in alle vroegte in de boot gestapt op zoek naar een verdwaalde rietsnijder. Ik wilde de mensen bewust mijn bezoek niet aankondigen, zodat ik ze in al hun puurheid kon fotograferen. Het was vaak vreselijk koud, we moesten vaak ver lopen door het moeras en soms gingen we door regen- of sneeuwval onverrichte zake weer huiswaarts. Maar ik vond het geweldig. Ik kon me zo erg goed inleven in mijn onderwerp en heb een waardevolle tijd met mijn vader doorgebracht. Mijn speciale dank gaat dan ook uit naar alle geportretteerden, mijn vader, familie, vrienden en collega’s die mij hielpen dit project mogelijk te maken.”

In laten werken

Met deze zwart/wit serie van uiteindelijk 20 beelden is ze door een internationale jury gekwalificeerd tot Silver Master binnen de stichting Master Photographers Network. „Een prestatie waar ik best trots op ben. Ik ben ook erg blij dat de serie geëxposeerd wordt. Zo komt hij het beste tot zijn recht. Je moet even de tijd nemen om de foto’s op je in te laten werken, dan komt hij echt bij je binnen. De expositie hangt in het voormalige kerkje in Kalenberg, het hart van de Weerribben, daar waar de serie thuishoort.”

De expositie is te bezichtigen tot eind oktober bij Recreatiebedrijf Jongschaap, ’t Lokaal (Kalenbergerpad 2, 8377 HL Kalenberg). Er is ook speciale verjaardagskalenders verkoop van deze fotoserie. Deze zijn verkrijgbaar bij de expositie en bij haar fotostudio aan Motorkade 6 in Ossenzijl.