‘Vroeger speelden we soldaatje en nu zijn we het echt’

Blokzijl - Ze kennen elkaar al sinds groep 4, de buurjongens Marvin Veen en Ruben Otten uit Blokzijl. Ze zaten in dezelfde klas op de lagere school en speelden na school legertje. „Met de militaire kleren van mijn vader uit z’n diensttijd”, zegt Ruben.

Als 12- jarige jochies fietsen ze samen naar CSG Eekeringe in Steenwijk. Marvin wist toen al wat hij wilde worden: militair. Met hun middelbare school diploma op zak kiezen ze allebei voor de VeVa, de MBO opleiding Veiligheid & Vakmanschap en solliciteren ze daarna bij de zware brigade van de Landmacht in Havelte; 43 Gemechaniseerde Brigade.

Bizonpeloton

Omdat er nog geen plek is in de algemene militaire opleiding, grijpen ze de kans om alvast te beginnen bij het Bizonpeloton van de Brigade, zodat ze goed voorbereid starten met hun opleiding tot militair. Ze hebben veel aan elkaar en trekken elkaar er doorheen. Daarna worden ze opgeleid tot infanterist door hun toekomstige eenheid; 45 Pantserinfanteriebataljon. Dit is één van de gevechtseenheden van de Landmacht.

Hightech pantsergevechtsvoertuig CV90

Ze opereren met het hightech pantsergevechtsvoertuig CV90 snel en beslissend. En zo staan Ruben en Marvin uit Blokzijl, kameraden voor het leven, samen met nog vijfendertig andere jonge mannen en vrouwen in uniform op de zonnige appelplaats tijdens de officiële militaire beëdigingsceremonie. Hun familie volgt de ceremonie, vanwege corona, via een livestream op Youtube en hoeft er dus niks van te missen. „Een bijzondere dag”, zeggen de soldaten. „Hadden we dit kunnen bedenken toen we met de helm van onze vader op door het gras kropen en soldaatje speelden?”