Vrouwelijke Solexclub Tjopchickies ziet het levenslicht

Tuk – Een nieuwe Solexclub, alleen voor vrouwen, en meteen 70 leden. „Ja, het is een beetje uit de hand gelopen”, vertelt Aleida Kranendonk, een van de initiatiefnemers van de Tjopchickies.

Er is een Solexclub, maar die laat alleen mannen toe. Een paar jaar geleden had een klein groepje vrouwen al eens samen op de Solex een tochtje gemaakt. Nadat café De Karre na de coronamaatregelen weer open ging, kwam het idee nog een tocht te maken. „We hadden telefoonnummers verzameld en een groepsapp opgestart. In het begin hadden zich 25 vrouwen aangemeld. In de app hadden we ook gevraagd of er meer vrouwen waren die een Solex bezitten en een tochtje willen maken. Zo groeide het aantal tot 70 deelnemers. Zo blijkt dat het enorm leeft.”

Tjopchickies is geboren. Afgelopen zondag werd de eerste tocht met deze groep verreden. 58 dames verschenen aan de start met mondkapjes en hesjes. „Jong en oud. De meesten kennen elkaar via De Karre.”

De bezem- en servicewagen was zeer welkom. „Die mannen hadden het druk met banden plakken, vastlopers en andere reparaties.” De tocht ging naar Kalenberg, Ossenzijl, Blankenham, Blokzijl, De Moespot, Sint Jansklooster, Giethoorn, Dwarsgracht en via Zuidveen en Steenwijk terug naar De Karre. “Een stoet van 60 dames op een Solex trok onderweg heel wat bekijks. Dat was wel lachen”, vertelt Aleida.

De mannelijke club Tjop Tjoppers houden jaarlijks races en hebben ook grote tochten gemaakt, zoals Parijs-De Karre en Route 66 in de Verenigde Staten. Of dit ook het in verschiet ligt voor de dames? Aleida Kranendonk: „We zien wel hoe het gaat lopen. Het is nu een rare tijd, waarin we nog niet veel kunnen organiseren. Een tocht als afgelopen zondag was al heel leuk om samen te doen.”