Steenwijk voert blauwe minicontainers in voor oud papier, ook worden ondergrondse papiercontainers geplaatst

Steenwijk - In Steenwijk komt er een blauwe minicontainer voor oud papier. De reden voor de invoering is dat oudpapierinzamelaar OPA in Steenwijk heeft aangegeven per 1 januari 2021 te stoppen met de huis-aan-huis inzameling van oud papier. De gemeenteraad buigt zich in november over dit voorstel.

Na 62 (!) jaar komt er een einde aan het straatbeeld op de eerste zaterdag van de maand. Gertjan Jansen, voorzitter van stichting OPA, zegt dat OPA ‘met pijn in hart’ genoodzaakt is om te stoppen. ‘We huren achterladers via de ROVA, die op haar beurt de vrachtwagens huurt van het afvalverwerkingsbedrijf Suez. Suez wil niet langer werken met vrijwilligers. Daarnaast speelt bij ons het probleem dat het aantal vrijwilligers afneemt. Al met al zien we daarom ons genoodzaakt de stichting op te heffen.”

Van de opbrengst schenkt OPA jaarlijks aan lokale goede doelen. “Ja, het is sneu voor onze lokale samenleving dat die schenkingen daarmee ook verdwijnen.”

Huis-aan-huis

De gemeente is verantwoordelijk voor afval, ook voor oud papier. In vrijwel alle wijken in Steenwijk wordt oud papier huis-aan-huis opgehaald. Dit wil het college van burgemeester en wethouders behouden. De invoering van de blauwe minicontainer is volgens het college het beste alternatief om de huis-aan-huis papierinzameling voort te zetten. Het college stemde dan ook in met het voorstel.

Laatste stap

„Het plaatsen van een blauwe minicontainers is de laatste stap in het ondersteunen van inwoners bij het eenvoudig inzamelen van grondstoffen”, vertelt Wethouder Tiny Bijl. „De voordelen van een blauwe minicontainer zijn groot; een veilige manier van inzamelen, een betere afvalscheiding en voor de inwoners een makkelijkere inzameling van het oud papier.”

Naast de blauwe minicontainers worden er op een aantal locaties ondergrondse papiercontainers geplaatst zoals in Steenwijk-centrum en bij hoogbouwlocaties.

Zelf kiezen

Steenwijk kent naast een huis-aan-huis oudpapierinzamelaar ook inzamelaars met een tijdelijke of vaste brengcontainers voor oud papier. „Deze brengcontainers blijven bestaan. Inwoners kunnen straks kiezen hoe ze hun oud papier willen inzamelen. Thuis in hun blauwe minicontainer of wegbrengen naar een van de brengcontainers van een oudpapierinzamelaar”, aldus Bijl.

Binnenkort wordt met alle inzamelaars in Steenwijkerland overleg gevoerd over de toekomst van het inzamelen van oud papier in Steenwijkerland.