Vrijheidsbeeld in New York steekt schril af bij nieuwe ster van Royal Huisman. ‘We willen een statement maken’

Vollenhove – Het Vrijheidsbeeld in New York steekt schril af bij het ontwerp voor een sciencefictionachtig zeiljacht van Royal Huisman. Bij afwezigheid van de internationale botenshow in Monaca presenteerde de Vollenhoofse scheepsbouwer deze week de APEX 850. „We willen een statement maken.”

De prijs van het maritieme praalstuk laat zich raden. „Als je schrijft tientallen miljoenen, dan zit je altijd goed”, reageert woordvoerder Jurjen van ‘t Verlaat. Exacte bedragen noemt het bedrijf weliswaar nooit, maar het is algemeen bekend dat een luxejacht uit de stal van Royal Huisman een miljoen euro de strekkende meter kost.

Geld geen rol voor klanten van Royal Huisman. Puissant rijke klanten - zoals Samuel Yin, die de luxueuze Sea Eagle II bestelde - komen niet zelden per privéjet aan op Schiphol, om vervolgens per helikopter door te vliegen naar de Kop van Overijssel om pal voor de ingang van de Vollenhoofse scheepsbouwer te landen.

Hoger dan Vrijheidsbeeld

Het ontwerp voor het nieuwste maritieme speeltje - ‘een maritieme windhond’, aldus Royal Huisman - tart ook weer iedere verbeelding. Met onder andere een bioscoop aan boord en een glazen opbouw met daarin een gastencockput en luxueuze salon. Volgens Van ‘t Verlaat biedt de APEX 850 plek aan 12 gasten en 14 bemanningsleden.

Het zeiljacht, een samenwerking van Royal Huisman en jachtontwerper Malcolm McKeon, is in officiële termen een eenmaster van 85 meter lang. Opvallendste kenmerk: het varende pronkstuk is uitgerust met een mast van 107 meter hoog. „De hoogste mast die ooit gebruikt is voor een boot”, zegt Van ‘t Verlaat. Het Amerikaanse Vrijheidsbeeld (93 meter hoog) verbleekt bij de duizelingwekkend hoge mast van de APEX 850. En, zo berekende Royal Huisman, het Christusbeeld in Rio de Janeiro past zelfs bijna drie keer in het ontwerp van de nieuwe eenmaster.

‘Statement’

Niets dat de scheepsbouwers, gelegen aan het Vollenhoverkanaal, niet kunnen bouwen. Groot, groter, grootst. Niet voor niets luidde het credo van wijlen Wolter Huisman: ‘If you can dream it, we can build it’.

Voorlopig bestaat de APEX 850 alleen nog op papier. „We willen met dit jacht een statement maken. We staan klaar om een volgend megaproject te omarmen.” Nu de internationale botenshow in Monaco vanwege het coronavirus niet doorgaat, besloot Royal Huisman het nieuwste ontwerp de ether in te slingeren in de hoop het hoofd van de miljardairs van deze planeet gek te maken. „Via via hebben de eerste mensen al hun interesse kenbaar gemaakt”, weet Van ‘t Verlaat.

Top tien grootste jachten

Het megajacht moet de volgende ster aan het firmament worden van Royal Huisman, een werkgever die ooit begon op de Ronduite en nog altijd diep geworteld zit in de Kop van Overijssel. „Twee van tien grootste zeiljachten van de wereld, Athena en Sea Eagle II, zijn door Royal Huisman gebouwd en APEX 850 zou een passende derde worden – en met gemak het grootste jacht van dit markante drietal”, besluit Jan Timmerman, CEO van Royal Huisman.