Maairobots zorgen voor een goed bespeelbare grasmat bij Vv Steenwijk

Steenwijk - Over de grasmat van Vv Steenwijk is sinds jaar en dag gaandeweg het seizoen weleens wat gemopper. Het veld is vaak hobbelig en daardoor moeilijk bespeelbaar. De club heeft goede hoop dat maairobots in deze ongewenste situatie verandering gaan brengen. Er is op sportpark Nieuwe Gagels sprake van een pilot met Husqvarna maairobots.

Al jaren is De Vries Hofstede Bos en Tuin een trouwe en betrokken shirtsponsor van een tweetal jeugdteams van de voetbalvereniging Steenwijk. De Vries Hofstede is specialist op het gebied van verkoop en onderhoud van bos-, tuin-, park- en reinigingsmachines.

Wens

Vanuit de sponsor kwam de wens naar voren om op het hoofdveld van vv Steenwijk een pilot te starten met maairobots van Husqvarna. Dit alles ingegeven door de overtuiging, dat maairobots de kwaliteit van de grasmat verbeteren en dat er hierdoor altijd een prachtige korte grasmat beschikbaar is om op te spelen. Na een aantal gesprekken tussen sponsor, vv Steenwijk en de gemeente Steenwijkerland is besloten om het unieke project met de twee robotmaaiers uit te voeren. De gemeente toonde zich zeer geïnteresseerd, omdat verduurzaming hoog op de agenda staat. Bedenk hierbij, dat Vv Steenwijk op het dak van de tribune ruim driehonderd zonnepanelen heeft liggen en daarmee duurzaam de batterijen van de robotmaaiers kan opladen.

Groene grasmat

De twee Husqvarna robotmaaiers verrichten hun werk inmiddels al een aantal weken dag en nacht op het hoofdveld. Via een app op hun telefoon kunnen de vrijwilligers Jan van Olphen en Rob de Jong de werkzaamheden van de maaiers volgen en - indien nodig - de robots op afstand bedienen. Jan en Rob zijn erg enthousiast over de pilot, omdat zij het veld zien veranderen in een egaal groene, altijd korte en goed bespeelbare grasmat. Er is inmiddels een aantal wedstrijden gespeeld en ook de spelers zijn uitermate tevreden over de lengte van het gras.

Het veld is veel gelijkmatiger, waardoor de bal strakker kan worden ingespeeld. Het gaat nog zeker een jaar duren voor de grasmat optimaal is, maar de eerste veranderingen ten goede zijn al duidelijk zichtbaar en alle betrokkenen zijn zeer tevreden over het verloop van de pilot. Indien andere verenigingen zijn geïnteresseerd in de toepassing van maairobots, dan kan er contact worden opgenomen met Jan Hofstede.