BelevenisTafel zorgt voor blijdschap: ‘We zien reacties bij mensen van wie men nauwelijks nog reactie verwachtte’

Oldemarkt Sinds enkele weken beschikt De Landerijen in Oldemarkt over een BelevenisTafel. Deze Belevenistafel wordt voornamelijk gebruikt door de twee groepen van Dagje Vrije Tijd (DVT).

De BelevenisTafel is moderne technologie in een verplaatsbare, rolstoelvriendelijke tafel die flexibel inzetbaar is in verschillende ruimtes. Het belangrijkste kenmerk is dat mensen samen aan tafel zitten en gezamenlijk activiteiten uitvoeren. De BelevenisTafel biedt bewoners ontspanning, beleving en stimulering van het geheugen.

Reminiscentie

Met de BelevenisTafel komen gesprekken over vroeger op gang. De praatplaten, muziek van vroeger, vrolijke kinderliedjes en oude televisieprogramma’s kunnen hierbij helpen. Voor mensen met dementie biedt de BelevenisTafel speciale programma’s. Deze zijn toegespitst op wat mensen in verschillende fases van dementie nog kunnen. Ze zijn ontwikkeld in samenwerking met zorgprofessionals. De basis is actie-reactie: een kleine handeling geeft een duidelijke reactie. Verschillende soorten activiteiten ondersteunen de motoriek.

„Regelmatig horen wij dat de BelevenisTafel zorgt voor blijdschap door een glimlach of een andere reactie bij mensen van wie men nauwelijks nog reactie verwachtte”, vertelt Jan Smit, voorzitter van De Landerijen.

Ontspanning

Spelletjes, video en muziek zorgen voor ontspanning met de BelevenisTafel. Bewoners beleven plezier aan de bijzondere Polygoonjournaals, legendarische voetbalwedstrijden en vrolijke televisiefragmenten. De jukebox zorgt voor klanken uit het verleden. Ook onder andere puzzels, geheugenspelletjes, antwoordspelletjes en activiteiten met beweging en ruimtelijk inzicht als ondersteunen van de braintraining.