Voor de laatste keer naar de bios

Steenwijk - En toen gingen de deuren definitief dicht…Zondagavond werd in de bioscoop aan de Goeman Borgesiusstraat in Steenwijk de laatste film vertoond. ‘Het is voorbij... een gemis voor mijn geboorteplaats’, zegt Albert Jan Vos op social media. Hij is eigenaar van het pand, dat hij verhuurde aan Vue Cinema. ‘Ik zal er alles aan doen om de filmcultuur in Steenwijk te kunnen blijven behouden’.

Met het sluiten van de bioscoop komt een einde aan 60 jaar filmhistorie in Steenwijk. Vue Cinema trekt de stekker eruit omdat het in hun ogen niet rendabel genoeg meer is. Een besluit dat overigens al voor de uitbraak van corona werd genomen.

Herman Brood

Voor Albert Jan Vos een dag met gemengde gevoelens. |‘Het is het gebouw waar ik ben geboren, ben opgegroeid en de basis heb gelegd voor Luxor’, schrijft hij. ‘Samen met Ludie en Ebo heel veel meegemaakt samen met Jannie en Ger Vos. Daar waar Herman Brood nog in de kelders muziek maakte. En later het Bieb’s Huisorkest. Daar waar Tante Jo tijdens de nachtvoorstellingen ook vaak achter de kassa zat. Daar waar het Wielercomite ook vergaderde’.

De sfeer en de gastvrijheid 

Bezoekers roemen de sfeer en de gastvrijheid van ‘ome Ger en tante Jannie’ en later Ludie Vos. Wat werd er niet allemaal vertoond? Van horrorachtige movies tot een kaskraker als Amsterdamned. En natuurlijk de ladies nights, die altijd goed bezocht werden.

Veel Steenwijkers weten niet beter of de bios heeft altijd op deze plek gezeten. In de jaren zeventig op woensdagmiddag naar de film. Dick Trom, Sjors en Sjimmie kijken in toen nog de grote zaal en later naar Grease, Star Wars en E.T. ‘Iedere keer weer een belevenis’.

Beeldbepalend gebouw

Velen hopen dat het gebouw niet afgebroken wordt. ‘Voor mij is het een beeldbepalend gebouw van Steenwijk centrum. Het zou jammer zijn als dit stukje Steenwijker historie zou verdwijnen’, is een van de reacties.