Historisch moment: herontwikkeling ’t Gedempte Diep is een feit

Steenwijk - Een historisch moment op een historische locatie. In 't Veerhuys zijn maandagmiddag de contracten voor de herontwikkeling van het Gedempte Diep zijn ondertekend.

Wethouder Bram Harmsma zette namens de gemeente Steenwijkerland zijn handtekening onder de contracten voor een integrale herontwikkeling van het Gedempte Steenwijkerdiep. De overige partners, te weten Aldi, Bert Vis Beheer, Jumbo, Lidl en Woonconcept waren bij deze belangrijke mijlpaal vertegenwoordigd. „We kunnen aan de slag!” vatte Bert Vis de ondertekening kort en krachtig samen.

De Aldi gaat verhuizen naar de Rijkmans en Edah-locatie en wordt bijna een keer zo groot (van 1000 naar 1800 vierkante meter), het huidige Aldi-pand is bestemd voor een vestiging van een Action, Jumbo gaat uitbreiden richting Dynasty en de Lidl gaat uitbreiden op de huidige locatie aan de Tukseweg.

Bram Harsma is blij dat er na zo’n 20 jaar plannen maken en gesprekken voeren de schop daadwerkelijk de grond in kan.Een belangrijke stap is gezet om van het Gedempte Steenwijkerdiep een prachtig en aantrekkelijk gebied te maken dat dé entree wordt voor de binnenstad van Steenwijk. We gaan met deze partners gezamenlijk volop aan de slag om deze ambitie daadwerkelijk te realiseren. Ik ben er van overtuigd dat dit gaat lukken”, aldus Bram Harmsma.

Hij vindt het jammer dat één grondeigenaar niet tekent: Klaver Vastgoed, eigenaar van het voormalige Welkoop-pand en Landbouwbank. „Ik ben blij, maar niet helemaal tevreden. Het had nog mooier kunnen zijn. Maar bij deze doe ik nog een moreel appèl op hem. Als hij alsnog bereid is dit pand te herontwikkelen, dan zijn wij altijd bereid om medewerking te verlenen.”

Welkooppand

De gemeente heeft als voorwaarde gesteld dat Klaver appartementen ontwikkelt op de Welkooplocatie en geen detailhandel. Iets dat de ontwikkelaar niet ziet zitten, vanwege de volgens hem beperkte omvang van deze plek. Zoals bekend is Klaver Vastgoed een bodemprocedure begonnen, een juridische strijd. Eerder verloor Klaver Vastgoed een kort geding om. Klaver Vastgoed wilde het sluiten van contracten tijdens een lopende bodemprocedure tegen de gemeente verbieden.

De gemeente is geen eigenaar van de gronden, maar van de openbare ruimte, die opnieuw ingericht gaat worden. Hiervoor is het benodigde geld al gereserveerd. Wanneer de schop daadwerkelijk de grond in gaat, is volgens Harmsma koffiedik kijken. "De procedures kunnen 1,5 tot 2 jaar duren voordat werkelijk de schop in de grond gaat."

Gouden Engel

Onderdeel van de ontwikkeling van het Gedempte Steenwijkerdiep is de bouw van huurappartementen door Woonconcept op de locatie van de voormalige Gouden Engel.

‘Een mooie aanvulling op de sociale huurwoningen in Steenwijk waarvoor ongetwijfeld veel belangstelling zal zijn. Het is een prachtige plek om te wonen, dichtbij het centrum en de voorzieningen”, aldus wethouder Marcel Scheringa.

Nicole Peeters, directeur-bestuurder bij Woonconcept: ”Fijn dat we hierdoor een bijdrage kunnen leveren aan het beschikbaar maken van voorzieningen voor de Steenwijkers. Zodat er weer een levendig en modern winkelcentrum komt waar zij gebruik van kunnen maken.”

Voor de Gouden Engel is een apart bestemmingsplan in voorbereiding, dat in het najaar aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.


Gerelateerd nieuws