Column André Lampe: Prins Alfo

Als je zijn gezicht goed bekijkt, zie je er een jongere versie van Prins Philip van het Verenigd Koninkrijk in. Het toeval wil ook nog dat ze alle twee een leven leiden naast een koningin.

Prins Alfo is de man van Janet Marinus, de ongekroonde koningin van Steenwijk West, die tevens de laatste jaren ook nog eens is uitgegroeid tot de koningin van het cabaretgezelschap ‘Terug naar Steenwijk’. Vorige week ging het staatshoofd van West op vakantie naar haar buitenverblijf op Texel en Her Majesty The Queen had besloten dat the Queen mother en the Queen sister het koningspaar maar moesten vergezellen naar het waddeneiland. 

Prins Alfo, zal een zucht hebben gelaten bij dit besluit, maar hij weet: tegen de koningin ga je niet in! Wie de facebook-pagina van Hare Koninklijke Hoogheid Janet bezoekt, krijgt via foto’s en video’s een mooi overzicht van de koninklijke vakantie. En dit tot in de kleinste details. Zo kom je ondermeer te weten dat de koningin eist dat er roomboter over haar boontjes geserveerd dient te worden. Bij aankomst op Texel worden eerst de beentjes gestrekt bij een etablissement en je ziet dat de Prins-gemaal zich al even heeft afgezonderd. Hij lijkt nu al murw geslagen door al het koninklijke geklepper tijdens de reis richting buitenverblijf. Soms zegt een foto meer dan duizend woorden... en dat is hier zeker het geval. De prins weet wat zijn rol is als echtgenoot van de koningin. Het is een leven in de schaduw het staatshoofd.

Toch zie je aan alles dat de Prins van Steenwijk West gelukkig is in zijn bestaan en gunt de koningin haar rol in het voetlicht. Dat heet onvoorwaardelijke liefde en trouw aan de koningin. En boven alles is Prins Alfo ook gewoon trots op hoe de koningin van West in het leven staat. Daar kwam ik eens achter tijdens een toevallige ontmoeting, waar ik zeer lovend begon te praten over de acteerprestaties en de sociale vaardigheden in het dagelijks leven van zijn echtgenote. Ik merkte dat het de prins wat deed. Hij keek mij wat lacherig aan, maar ik zag hem denken: ‘dat doet ze toch allemaal maar even, die kleine Majesteit van mij...’

Nee, over Prins Alfo hoeven we niet in te zitten. Elke avond voor het slapen gaan, schijnt hij zelfs te roepen: ‘Leve de Koningin.. Hoera, Hoera, Hoera...’ .Als dat geen echte liefde is, dan weet ik het niet meer...