ZONL opent eigen corona testlocatie op terrein Talma Hof Emmeloord

Emmeloord - Zorggroep Oude en Nieuwe Land start vandaag met een eigen corona testlocatie voor eigen personeel. De testlocatie is ingericht op het terrein van verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord.

Medewerkers van ZONL wordt vijf dagen in de week (maandag tot en met vrijdag) de gelegenheid geboden om zich te laten testen op het coronavirus. Het gaat dan om alle zorgmedewerkers, medewerkers in de huishouding, stagiaires en leerlingen binnen de Zorggroep die corona gerelateerde klachten of symptomen hebben.

Binnen 48 uur na de testafname krijgt de medewerker uitslag. Die snelheid is belangrijk om onzekerheid bij cliënten en medewerkers te voorkomen. In geval van een positieve uitslag neemt de zorggroep meteen actie, zodat een besmetting zo snel mogelijk ingedamd kan worden. De opvolging met contactonderzoek wordt uiteraard nauw afgestemd met de GGD.

Bestuurder Albert Hilvers: 'We merken dat de GGD op dit moment overvraagd wordt voor het testen van zorgpersoneel. Door zelf te testen helpen we niet alleen onszelf om sneller te kunnen beschikken over de testuitslag, maar helpen we ook mee om de druk op de GGD teststraat te verminderen.'

Preventief gebruik mondmaskers  


ZONL kiest daarnaast ook voor extra preventieve maatregelen. Gezien het oplopend aantal besmettingen in het land, zullen alle zorgmedewerkers per direct  preventief een mondkapje dragen wanneer zij zorg, ondersteuning en/of behandeling verlenen waarbij zij geen 1,5 meter afstand kunnen houden of lijken te gaan houden. Hilvers:  'We doen dit niet alleen voor onze eigen veiligheid en die van collega’s, bewoners en cliënten maar ook om er werkelijk alles aan te doen om besmetting te voorkomen. 

De impact van een besmetting op alle betrokkenen is groot, dat weten we. Besmettingen kunnen ook heel snel gaan en bij uitval van meerdere zorgmedewerkers kan de zorgcontinuïteit in gevaar komen. In de eerste golf is dat niet voorgekomen. Dat willen we ook nu hiermee voorkomen.'