Brocante Fair rond de Grote Kerk

Steenwijk - Rond de Grote of Sint Clemenskerk vindt volgende week zaterdag 17 oktober weer een Brocante Fair plaats, georganiseerd door Brocante Fluitekruid Event. In verband met de aangescherpte maatregelen vanuit de rijksoverheid ter bestrijding van het coronaviris wordt de fair op het terrein voor de kerk gehouden, omdat de ruimte in de kerk beperkt is.

Ook dit jaar zal, net als andere jaren, er weer een keur aan brocanteurs, afkomstig uit alle windstreken van het land, aanwezig zijn op deze mooie fair en brengen hun mooiste brocante waren mee. Op deze manier bestaat het aanbod uit een grote diversiteit aan brocante. Serviezen, oude beelden, paspoppen, luiken, panelen, klein meubilair, lampen, stijfberen, kleding, mooie boeketten, zilverwerk, teveel om op te nomen.

De organisatie vraagt de bezoekers zich aan de gelden regels te houden, zodat voor iedereen de veiligheid gewaarborgd kan worden, zowel voor de bezoekers als de standhouders. Registratie bij binnenkomst is verplicht en er is een looproute uitgezet. Tevens zal er ook aan de inwendige mens gedacht worden. „Wij hebben getracht om een zo breed mogelijk Foodplein neer te zetten,” vertellen Machiel en Swannie van Brocante Fluitekruid Event.

Voor de bezoekers is er net buiten het centrum ruim voldoende vrije parkeergelegenheid, vanaf de diverse parkeerplaatsen bent u in enkele minuten bij de kerk. De Brocante Fair is van 10.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt € 3,50, kinderen tot 12 jaar gratis.

De historie van de kerk.

Deze kerk is het oudste gebouw van Steenwijk. Omstreeks 900 werd op deze plaats een houten kerk gebouwd, later gevolgd door verschillende Romaanse tufstenen en bakstenen vormen. De kerk werd een aantal keren vergroot. In 1409 werd het koor gebouwd, het oudste deel van de huidige kerk. In 1558 stortte de torenspits in een zware storm bovenop de kerk. Het stenen gewelf werd toen vervangen door een houten tongewelf. In de benedenverdieping bevindt zich een sluitsteen met een voorstelling van de Heilige Clemens, stadpatroon van de Olde Veste. In 1295 werd de kerk tot kapittelkerk verheven. Dat kwam door haar ligging aan de rand van het bisschoppelijke gebied. Door kerkstichtingen werd de Sint Clemenskerk in de 13de, 14de en 15de eeuw de moederkerk van wel 30 kerken, Tot 1592 bleef het een Rooms-Katholieke kerk met tien altaren, verschillende beelden en muur- en gewelfschilderijen. Na de verovering van de stad door de troepen van Prins Maurits werd de kerk ingericht voor de Protestantse eredienst. In de loop der jaren is een groot deel van het interieur verdwenen. Wel zijn er nog een aantal grafzerken in de vloer aanwezig.

De kerk is in de periode 1974 - 1981 grondig gerestaureerd. Het tongewelf werd weer in ere hersteld. Ook de gewelfschilderingen werden opnieuw aangebracht of gerestaureerd, evenals het gewelf in het hoofdkoor. De oudste schilderingen dateren uit 1633. Tijdens de restauratie werden een aantal fundamenten ontdekt. Ook die van een oudere toren uit omstreeks 1200. Op 2 mei 1981 werd de kerk, in aanwezigheid van koningin Beatrix en Prins Claus, weer officieel in gebruik genomen.