Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Comeback

De coronacrisis heeft zowaar ook nog zijn voordelen. De bakker, groenteboer, en slager maken volgens onderzoek een comeback en zijn dus back in business als we de onderzoekers mogen geloven.

Mooi nieuws, ook voor onze plaatselijke ambachtslieden in deze beroepen. Bakkers hebben we gelukkig nog voldoende in ons koopcentrum, Steenstra en Strampel, bezoek ik frequent. Niets zo lekker als een vers broodje uit de oven deze bakkers en met Bakker Bart en Muis in de Scholestraat er recentelijk bij, hebben we vier bakkerijen in het centrum van Steenwijk. Geen nood dus.

Een groenteboer hebben we helaas niet meer. Bertje Eleveld was de laatste der Mohikanen, maar die heeft het over een andere boeg gegooid. Die zit vandaag de dag in de wijnhandel en zal onderhand een groot fan zijn van die Martien Meiland, die uitvoerig Bert zijn handel promoot met dat hysterische ‘wijnen, wijnen, wijnen geschreeuw...’ Maar het blijft mooie reclame, zal Eleveld denken.

Een slagerij hebben we gelukkig ook nog binnen de stadspoorten. In dit geval is er nog wel een laatste Mohikaan en Keurslager Mulder is de naam, die recentelijk zijn worsten door een vakjury weer met goud bekroond zag worden. Chapeau! Wat ik ook nog wel eens doe is even op de scooter naar Tuk. Daar zit Slagerij Ter Schure. Daar kom ik graag. Zoals de meeste slagers kunnen de gebroeders Frans en Roland ter Schure niet alleen goed slachten, ook praten gaat ze mirakel goed af. Gezellige kerels die werken in een ambiance waar je nog het gevoel krijgt in zo'n oude ambachtelijke slagerij te verkeren, met de worsten aan de vleeshaken, de witte tegels aan de muur en een hakblok achter de toonbank. Voor dat nostalgische gevoel jakker ik graag even naar Tuk.

Iets verder op kun je ook nog terecht voor een lekker stukkie vlees. In buurtschap Thij zetelt Slagerij Bouma. Daar halen we traditioneel ons jaarlijkse het kerstbuffet op. Succes gegarandeerd! De supermarkt heeft door de jaren heen een veldslag gehouden onder de bakkers, groenteboeren en vooral de slagers.

Met weemoed denken we terug aan al die gezellige slagers die ons Steenwijkers van oudsher voorzagen van vlees op het bord en beleg tussen het brood. De Vos, Lubbinge, Draaisma, Kolk, Boonstra, Spin, Bruinenberg, Mansveld, Buwalda en noem ze maar op. Het waren slagers die altijd wel wat te melden hadden en vaak de humor an de konte hadden hangen.

Dat er weer toekomstperspectief is voor deze ambachtelijke beroepen stemt mij meer dan tevreden... Waarvan akte…