‘Zwaaien, juichen, en stand up for the Champion’

Steenwijkerwold - ‘Daar is ie. Applaus voor de wereldkampioen!’, zo werd er luidkeels geroepen. Jeffrey Buis is maandagavond als een veldheer in een cabrio door Steenwijkerwold gereden. Motoren met fans en sponsors reden voor de auto uit.

Achter het stuur van de glimmende bolide niemand minder dan een super trotse sponsor Marco van Beek. De 18-jarige held van Steenwijkerwold glom van oor tot oor, en de racetopper werd vanuit allerlei tuinen toegezwaaid door zijn dorpsbewoners. Op veel plaatsen danste de dorpsvlag van Steenwijkerwold dapper, gedragen door een bescheiden vlaagje wind.

Want Jeffrey zorgt in coronatijd voor de nodige sportieve vrolijkheid. Zaterdag wist hij op het circuit van het Portugese Estoril wereldkampioen te worden in de World Supersport 300 klasse. En dat is heel bijzonder. ‘Als je in de Nederlandse historie van de motorsport duikt hebben we toppers gehad als ‘Jumping’ Jack Middelburg, Boet van Dulmen, en Wil Hartog ook wel ‘de Witte Reus uit Abbekerk’ genoemd. Die hebben prachtige carrières gehad, maar zijn nooit wereldkampioen geworden. Dat lukt deze tiener uit Steenwijkerwold dus wel’, zegt Patrick Boxem. Hij zag jaren geleden al dat Jeffrey bijzondere talenten heeft en zorgde er verder onder meer voor dat de motormuis uit ’t Wold werd benoemd tot ambassadeur van Stichting Against Cancer. Boxem is zelf bestuurslid van deze stichting. De ambassadeurs zetten zich in om een glimlach te toveren op de gezichtjes van kinderen tijdens hun race tegen de vreselijke ziekte kanker.

Corona-proof feest

Boxem was samen met zijn goede vriend Niels Gijsman en Klarina Oost al een tijdje aan het brainstormen hoe corona-proof toch iets feestelijks voor Jeffrey kon worden georganiseerd. Met inachtneming van de vorige week aangescherpte coronaregels, bleek dat best een klusje. ‘Want met grote groepen mensen op het Woldplein staan mag nu niet. En we wilden ook voorkomen dat mensen massaal naar het woonhuis van Jeffrey zouden gaan. Dat mag nu ook niet. We hebben het huis van de kampioen uiteraard wel fraai versierd om hem welkom te heten.’ En zo rolde de rondrit door het dorp uit de koker. Die begon op Witte Paarden. Vanaf daar reed de feestelijke stoet de route Ten Holtheweg, Blaankamp, Oldemarktseweg, Gelderingen, Mariënwold. Vanaf daar weer naar Gelderingen, richting Conincksweg, Holthinge Campweg, Ten Holtheweg, opnieuw Gelderingen, Vredenburg, Het Schild en weer naar Vredenburg waar Jeffrey uiteraard voor de deur van zijn ouderlijk huis werd afgezet. ‘Uiteraard willen we Jeffrey Buis nog een keer een prachtige huldiging geven. Dat heeft hij wel verdiend, maar dat mag nu niet. Dat feestje houden we dus nog tegoed. Komen we op terug’, zo beloofde Boxem.

Robert ten Brinkachtig tafereel

Maandag in de middaguren speelde zich een Robert ten Brinkachtig tafereel af in Steenwijkerwold. ‘Met een taxibusje hebben we moeder Femia en de zusjes van Jeffrey van huis gehaald. Ze waren totaal overdonderd, wisten helemaal van niks. We hebben hen naar Schiphol gebracht om Jeffrey en vader Constantijn op te halen. Het vliegtuig met de sportman aan boord landde in de middaguren. ‘Onderweg hebben we niks gezegd, alles is geheim gebleven. Zo kon Jeffrey direct bij aankomst in Steenwijkerwold de cabrio in en genieten van de rondrit…’